Bråk om garantier till mjölkbönder

Regeringen och bankerna har misslyckats med att komma överens om lånegarantier till mjölkbönder i kris, enligt Lantbrukarnas riksförbund och bankerna.Fast det är inte helt sant, anser regeringen.

ANNONS
|
- Vi hoppas kunna fortsätta prata om det här, det är inte klart än, säger landsbygdsminister Sven-Erik Buchts pressekreterare Ingela Nilsson.

I en kommentar skriver Sven-Erik Bucht (S):

"Jag är förvånad över att bankerna i det här läget går ut med att de inte vill medverka till en kreditgaranti. Vi jobbar just nu inom regeringskansliet och Riksgälden med att ta fram subventionen av garantin genom statsbudgeten. Bankerna vet inte i dagsläget fullt ut vad de tar ställning till".

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är besviket på regeringen och bankerna.

"Att bankerna säger nej till lånegarantier är ett misslyckande för regeringen, som säger sig vilja hitta lösningar för att mildra det akuta läget för Sveriges mjölkbönder. Nu krävs det att regeringen omedelbart återkommer med ett alternativt förslag, som ger direkt effekt för våra mjölkbönder som idag går på knäna", skriver Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, i en kommentar.

ANNONS

Swedbank konstaterar i ett pressmeddelande att under nuvarande utformning av garantierna kan bankerna inte gå vidare med att teckna ett ramavtal om garantier.

ANNONS