Bristen på kockar hämnar restaurangtillväxten

Restaurangbranschen skriker efter utbildade kockar. Samtidigt är intresset för yrkets utbildningar låg och situationen påverkar restaurangernas möjliga tillväxt.

ANNONS
|

När arbetsförmedlingen presenterade sin rapport om framtidsutsikten för olika yrken var kock samt kallskänkor två av de största bristyrkena. Samtidigt som det finns för få arbetande i branschen är det samtidigt ett lågt intresse för yrkets gymnasiala utbildningar.

Detta försvårar utsikten för en bransch som har blomstrat de senaste åren.

– Det som händer just nu är att vissa restauranger inte kan utöka, hålla öppet alla dagar i veckan eller tvingas till att ha en begränsad meny, säger Peter Thomelius, utbildningschef på branschorganisationen Visita.

"Ansökningar som man verkligen inte ville ha"

En som känner till problematiken är Erik Stridsberg från Fiskebäckskil. Han har själv varit kock sedan 2001 och driver i dag Pinchos i Uddevalla samt är delägare i Alex Gastronomi, som är restaurangen på Mötesplats Riverside.

ANNONS

När han sökte kockar till Pinchos annonserade han ut tjänsterna genom Arbetsförmedlingen. Men inte en enda ansökan kom från en utbildad kock. Sedan dess har han valt att avstå från att söka personal genom myndigheten.

– Det blev för bökigt. Det kom bara ansökningar som man verkligen inte ville ha. Mest var det personer som sökte för att kunna visa Arbetsförmedlingen att de hade sökt jobb, berättar han.

Erik Stridsberg öppnade Pinchos i Uddevalla 2015. I bakgrunden förbereder Andreas Öhman och Benny Nilsson inför kvällens arbetspass.
Erik Stridsberg öppnade Pinchos i Uddevalla 2015. I bakgrunden förbereder Andreas Öhman och Benny Nilsson inför kvällens arbetspass. Bild: hampus eklund

"För mig är det en härlig livsstil"

Med nästan 20 år i branschen bakom sig har han en stor erfarenhet. Han kan förstå att yrket inte passar alla, speciellt på grund av de udda arbetstiderna. Men framförallt tror han att gamla tankegångar kring arbetet lever kvar.

– Det är inte så dåligt betalt längre till exempel. För mig är det ett roligt jobb där man kan utvecklas. Oavsett storlek på restaurangen blir man som en liten familj och för mig är det en härlig livsstil, säger han.

Men han tror att det krävs ett intresse för att laga mat om man vill trivas i branschen. Han menar att yrket inte passar för den som vill ha ett "nio till fem"-jobb.

– Många av de som söker jobb direkt från utbildningen frågar om raster, ob-tillägg och sena kvällar i stället för att fråga om sina arbetsuppgifter. De som har matlagning som hobby trivs i branschen, säger han.

ANNONS
ANNONS