Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

William "Bill" Browder. Arkivbild.

Browder: Utred allt, Nordea

Nordea har mognat, anställt och utbildat mängder av penningtvättsgranskare, säger banken.

Bankernas största kapital är förtroende, brukar det heta. Hur ska det återskapas, när den ena nordiska banken efter den andra ertappas med misstänkt penningtvätt?

- Det bästa är att varje dag jobba hårt för att ge våra kunder relevant service, säger Julie Galbo, som ansvarar för riskhantering i Nordeas ledning.

Banken har varit naiv, men har gjort en "mognadsresa", enligt Galbo. Investerat stort i att bygga ett försvar mot penningtvätt.

- Vi har 1 500 personer som inte gör annat än att förhindra penningtvätt. Vi har utbildat vår personal och har investerat i it-system som granskar och identifierar misstänkta transaktioner, säger hon.

Ställas inför rätta

Skandalerna om misstänkt penningtvätt och nordiska banker har dock fortsatt, senast danska Berlingskes och finländska Yles rapportering om Nordea i måndags. Men det behövs ingen ny granskning för det, anser Galbo.

- Det vi såg i Berlingske och Yle var inte så mycket nytt, vad vi kan se hittills. Därför just nu ser jag inget behov av mer utredning.

Påståendet om bättring imponerar inte på den amerikanske finansmannen Bill Browder, som i fjol anmälde Nordea till myndigheterna i Sverige, Finland, Norge och Danmark för misstänkt penningtvätt.

- Det där är bara ord just nu. Vi behöver en fullständig, öppen utredning om vad som har hänt. Och de som bär ansvar ska ställas inför rätta om de begick några brott, säger Browder.

Chefer ger "halva svar"

Samma sak gäller Swedbank, anser han.

- Det finns en stor brist på klarhet vad gäller både Nordea och Swedbank om hur stort problemet är, vem som bär ansvar och när det började och slutade. Enda sättet att få full klarhet för alla inblandade är att ha en oberoende granskning, såsom Danske Bank skötte saken.

- På så sätt blir informationen om vad som hände objektiv. Som det är nu är det en massa chefer som kommer med halva svar och försöker ge lugnande svar som kanske inte är så trovärdiga längre.

Browder ska anmäla Swedbank, har han sagt. På måndagen anmälde han österrikiska banker, med Raiffeisen Bank i spetsen, för misstänkt penningtvätt med koppling till Magnitskijhärvan. Sergej Magnitskij var Browders skatterevisor som pekade ut misstänkta ryska statstjänstemän och kriminella för förskingringen av cirka 2 miljarder kronor – pengar från Browders bolag som skulle ha gått till ryska skattemyndigheter. Magnitskjij greps då själv och dog i häktet under mystiska omständigheter.

I Sverige lade Ekobrottsmyndigheten i fjol ned sin Nordeautredning.