Butikerna behöver sina påslag för att gå runt – och på just frukt och grönt behöver det vara större eftersom det är så mycket svinn, enligt Coop. Arkivbild.
Butikerna behöver sina påslag för att gå runt – och på just frukt och grönt behöver det vara större eftersom det är så mycket svinn, enligt Coop. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Butiker skyller påslag på grossistledet

Butikerna behöver sina påslag för att gå runt – och på just frukt och grönt behöver det vara större eftersom det är så mycket svinn, enligt Coop.

ANNONS
|

Hos Coop sänktes priset på frukt och grönt under en månad i våras, och då ökade försäljningen enligt bolagets presstjänst. Så visst påverkar priset vår benägenhet att köpa grönsaker, konstaterar butikskedjan.

Men Therese Knapp på Coops presstjänst menar är det är tufft för butikerna, och att Coop har en mycket liten rörelsemarginal på någon procent

"Det har varit enorma kostnadsökningar i hela livsmedelskedjan det senaste 1,5 året vilket gör att kostnaderna ökat i allt från odling, till paketering, transport och butiksdrift", skriver hon i ett mejl till TT.

Pekar bakåt i kedjan

Coop pekar på grossisterna som butikerna handlar av. Deras påslag kan inte Coop svara för enligt butikskedjan.

ANNONS

"Vår prissättning i butik beror på det inköpspris vi får från grossist och sen ska vi täcka våra kostnader för till exempel transporter, underhåll och investeringar i butikerna och löner till våra medarbetare", skriver Therese Knapp.

Hon säger också att påslaget är högre för grönsaker och frukt än för andra varor, eftersom färska grönsaker inte har så lång hållbarhet, vilket medför ett större svinn.

Ica kan inte svara

Ica centralt kan inte svara för butikernas prissättning, enligt Icas presstjänst.

"Ica-butikerna drivs av fria handlare och de sätter sina egna priser i sina butiker, när de sätter priset på frukt och grönt så gör man det utifrån en mängd olika faktorer bland annat tillgång, inköpspris, marknadspris och säsong", skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica, i ett mejl till TT.

Hon pekar på att priserna på frukt och grönsaker gått ned under april. I senaste mätningen från Statistiska centralbyrån hade priserna fallit rejält på vissa grönsaker.

ANNONS