Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det finns mindre pengar tillgängliga ute i samhället i dag så för att komma över pengar, måste du komma över en person genom ID-kapning eller kidnappning, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund. Bild: Åsa Westerlund

Chefer på mellanstora företag måltavlor för hot

Företagsledare på svenska mellanstora företag utsätts allt oftare för utpressning och hot om kidnappning av familjemedlemmar.
– Bland företagsledare som inte arbetar på superbolagen händer detta regelbundet, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund.

Dick Malmlund, en av grundarna till säkerhetsföretaget Varningsinfo, konstaterar att beredskapen mot kidnappning på svenska företag är mycket bättre i dag än när förre Sibachefen Fabian Bengtsson kidnappades 2005.

Uppvaknande med kidnappningen av Fabian Bengtsson

– Vi vaknade till liv i samband med Fabian Bengtssonfallet, som jag var rätt så mycket inblandad i. Efter det finns det en annan syn på detta och en större beredskap. Något 100-procentigt skydd går inte att uppfylla, men nu blir det action direkt vid eventuell misstanke om kidnappning, säger han.

I dag finns det ett åtgärdsprogram som sätter igång omedelbart vid minsta lilla antydan till ökad hotbild. Barn och barnbarn hämtas direkt från dagis och skolor. Familjemedlemmar säkras, precis som bostäder och arbetsplatser. Och företagsledares bilar har spårningssändare.

– Vi kan vidta åtgärder mycket snabbare. Men det går inte att omöjliggöra kidnappning helt. Det finns ingen svensk företagsledare som har livvakter dygnet runt, utan man har det till och ifrån. Men man kan alltid förändra sina rutiner, säger Dick Malmlund.

Riktar in sig mot barn och barnbarn

Oftast sker kidnappningar inom en radie på 400 meter från bostäder, sommarställe och fasta fritidssysselsättningar.

– Det är inom den radien man kan förändra sina beteende och inte alltid göra saker på samma sätt, säger han.

Men precis som i fallet med den misstänkta kidnappningen av norska Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, så är det inte huvudmannen som kidnappas, utan familjemedlemmar.

– Man siktar in sig på barn och barnbarn, för att huvudmannen ska vara tillgänglig för betalning. Så därför måste man titta på hela familjernas rutiner, säger han.

Kryptovalutor gör det lättare för kidnappare

Generellt har företagsledare på toppnivå ett tämligen gott skydd, därför riktas nu kidnappningshoten istället mot företagsledare på mellanstora företag.

– De har inte möjligheten till samma skydd och det polisiära pådraget bli inte lika stort som om man skulle ge sig på H&M:s Stefan Persson. Vi ser att det formeras fler sådana ärenden, säger Dick Malmlund.

I det norska fallet kräver kidnapparna att lösesumman ska betalas i kryptovaluta.

– Penningöverlämnandet blir lättare med kryptovalutor. Tidigare har kidnapparna klarat att ta offren, men de klarar inte utväxlingen.