Boliden exporterade våtverksslam från Rönnskärsverken i Skellefteå till Arica på 1980-talet.
Boliden exporterade våtverksslam från Rönnskärsverken i Skellefteå till Arica på 1980-talet.

Chilenare vittnade om hälsoproblemen

ANNONS
|

I den pågående rättsprocessen om Bolidens giftiga avfall i Chile har boende i staden Arica vittnat på videolänk, rapporterar SR P4 Västerbotten.

- Mina barn lekte där när de var små, en dotter fick kronisk huvudvärk, den andra ont i leder och muskler, det fick även jag, säger Patricia Moreno på videouppkopplingen från Chile, när hon pratar om innergården till huset de flyttade till i Arica.

796 personer har stämt gruvbolaget Boliden. Rättegången inleddes förra veckan i Skellefteå tingsrätt och ska pågå i åtta veckor, efter flera års förberedelser.

ANNONS

Boliden ifrågasätter kopplingen mellan företagets avfallsmaterial och hälsoproblemen. Advokat Robin Oldenstam säger så här om vittnesmålet till Sveriges Radio:

- Man kan inte förminska de hälsoproblem som hennes familj har upplevt men det är fortfarande så att vi ifrågasätter att det här har med materialet att göra. För att leda sådant i bevis hade det krävts ordentliga medicinska undersökningar och annat och det är inget som finns här.

TT
Fakta: 20000 ton avfall

Boliden exporterade 1984–85 våtverksslam, totalt 20 000 ton, från Rönnskärsverken i Skellefteå kommun till staden Arica i norra Chile.

Ett avtal tecknades med det chilenska företaget Promel, som skulle utvinna mineraler ur slammet. Avtalet godkändes av chilenska myndigheter.

Slammet innehöll bland annat bly, kvicksilver och arsenik. Boliden besökte företaget för att kontrollera hur avfallet skulle upparbetas.

Men någon upparbetning skedde aldrig, avfallet blev liggandes i högar i utkanten av samhället. I början av 1990-talet gick Promel i konkurs.

Människor i området lider i dag av följderna av tungmetallförgiftning, som till exempel cancer, missfall och missbildningar, nerv-, hjärn- och skelettskador.

ANNONS