Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansinspektionen, FI, menar att inkomstfall kopplat till coronaviruset ska räknas som ett sådant särskilt skäl som kan ge undantag från amorteringskravet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Finansinspektionen, FI, menar att inkomstfall kopplat till coronaviruset ska räknas som ett sådant särskilt skäl som kan ge undantag från amorteringskravet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Coronadrabbade hushåll kan slippa amorteringskravet

Hushåll och företag som drabbats av inkomstbortfall på grund av coronaviruset ska tillfälligt kunna få undantag från amorteringskravet. Det meddelar Finansinspektionen (FI) på tisdagen.

Banker och låntagare kan komma överens om undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. FI anser att inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset ska räknas som ett sådant skäl, enligt ett pressmeddelande.

– Det är FI:s syn och det har vi varit tydliga med mot bankerna. Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en skriftlig kommentar.

Det är banken och låntagaren som måste komma överens om undantag från amorteringskravet.

Sparekonom: "Kan göra stor skillnad"

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, menar att förtydligandet från FI kan göra stor skillnad för hushåll som har drabbats ekonomiskt av virusspridningen.

– Det kan handla om betydande summor. Ta som exempel ett hushåll med 3 miljoner i lån och över 70 procents belåningsgrad. De ska amortera två procent per år, vilket blir 60 000 kronor om året eller 5 000 kronor i månaden. Om man pausar den amorteringsbördan under en period kan det förstås göra stor skillnad för hushållets kassaflöde, säger Johanna Kull.

Hon fortsätter:

– Vi har redan sett en stor varselvåg över Sverige och det är tydligt att coronaviruset kommer att få en effekt på människors privatekonomi. Då är det välkommet att man använder alla verktyg som finns för att hjälpa människor över den här krisen.

">
Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är positiv till FI:s besked. Bild: Avanza
Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är positiv till FI:s besked. Bild: Avanza

Drabbade bör kontakta sin bank

Om man har drabbats ekonomiskt av virussmittan ska man inte tveka att höra av sig till sin bank, menar Johanna Kull.

– Det är ju banken man ska komma överens med gällande eventuella undantag. Jag tycker att det är positivt att FI poängterar att bankerna bör vara generösa om det uppstår gränsdragningsproblem. Det kommer inte alltid vara svart eller vitt, det kan uppstå gråzoner, och då är det bättre att bankerna är generösa, säger hon.

Redan i fredags meddelade Nordea att bolånekunder som hamnat i ekonomisk kris på grund av coronaviruset erbjuds amorteringsfritt i sex månader. Dessutom ska mindre och medelstora företag slippa amortera i tre månader.

– Om din betalningsförmåga är sämre än vanligt då kommer vi att hjälpa, sa Frank Vang-Jensen, vd på Nordea, till TT då.

Fler banker erbjuder amorteringsfritt

Nu går fler banker samma väg. Swedbank kan ge amorteringsbefrielse på upp till sex månader till företagare och privatpersoner som drabbats ekonomiskt. Handelsbanken meddelar också att man ger tillfälligt anstånd med amorteringar till sina kunder.

Även Danske Bank ser positivt på FI:s uppmaning.

– Det är inte nytt att man kan få amorteringsanstånd vid särskilt svåra händelser, och vi ser positivt på att myndigheterna anser att detta är sådan händelse, säger Anneli Adler, affärsområdeschef för retail på Danske Bank.

Hon uppmanar kunder som har eller tror sig kommer att drabbas ekonomiskt av coronaviruset att höra av sig till banken så tidigt som möjligt.

– Vi har förstås intresse i att våra kunder ska ha en långsiktigt stabil ekonomi. Men vi tittar på varje ansökan och gör en individuell bedömning, och det räcker att man kan visa någon form av underlag som styrker att man har eller kommer att få ekonomiska problem. Då ska vi absolut försöka hjälpa till med exempelvis amorteringsfrihet som går att få upp till sex månader, säger Anneli Adler.