Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksrevisionen anser att regeringen kan bli bättre på att informera riksdagen när internationella ekonomiska rekommendationer inte följs. Arkivbild.

Dålig information från regeringen

Regeringen följer oftast internationella ekonomiska rekommendationer. Men när de inte gör det är informationen till riksdagen kring detta för dålig. Det visar riksrevisionens granskning, som gjorts i samarbete med revisionsmyndigheterna i fem andra EU-länder, av hur regeringen hanterat internationella ekonomiska rekommendationer till Sverige under perioden 2011-2015.

"I flera fall har regeringen inte lämnat några skäl till varför den inte delar EU:s bedömning om specifika åtgärdsförslag. Riksrevisionens bedömning är att regeringen kan öka nyttan av det arbete som ligger bakom rekommendationerna genom att på ett tydligare och mer konsekvent sätt redovisa sin syn på EU:s åtgärdsförslag", säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Dessutom borde regeringen ha behandlat rekommendationer från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) och IMF (Internationella valutafonden) i budgetpropositionen, bland annat eftersom Sverige är medlem i båda organisationerna.

Rekommendationerna, som ges från bland annat EU, IMF och OECD, är inte bindande men ses som viktiga instrument för att skapa en ansvarsfull ekonomisk politik.