Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Paul Manafort (mitten) under tiden som kampanjledare åt Donald Trump i Republikanernas primärval 2016. Arkivbild.

Dömd Trumpman tros ha betalats via Swedbank

En ekobrottsdömd kampanjedare åt Donald Trump misstänks ha fått betalt via Swedbank av Ukrainas ökänt korrupte expresident, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Det är ett exempel på att banken inte har haft tillräcklig koll på sina kunder, anser en expert.

Amerikanen Paul Manafort var tidigare rådgivare åt Ukrainas expresident Viktor Janukovytj, som han hjälpte till makten 2010. Under hans ledning plundrades statskassan på hundratals miljarder kronor, och Janukovytj själv levde i gränslöst överflöd, innan han 2014 flydde till Ryssland i samband med massakern på oppositionella demonstranter i huvudstaden Kiev.

Manafort ledde därefter presidentkandidaten Donald Trumps kampanj i Republikanernas primärväl 2016. Men han greps, och är hittills dömd till 7,5 års fängelse för penningtvätt och skattebrott inom ramarna för utredningen om rysk påverkan på det senaste presidentvalet i USA.

200 miljoner

Utifrån information i den amerikanska brottsutredningen, och uppgifter om Janukovytj-kopplade bolag, framgår att Manafort kan ha tvättat pengar från den dåvarande presidenten via Swedbank. Det väcker i sin tur frågan om den svenska banken kan dras in i utredningen i USA mot Manafort, som inte är avslutad.

Exemplet visar vad som kan hända när en bank överför pengar mellan bolag den inte har koll på, och inte känner till syftet med transaktionerna.

I centrum står ett mystiskt bolag, Swedbankkunden Vega Holdings Limited, som misstänks ha slussat cirka 30 miljoner kronor i mutor till Janukovytj. Uppdrag granskning rapporterar att Vega via Swedbank även överfört mer än 200 miljoner kronor till ett annat udda bolag, Inlord Sales, med dunkla företrädare i skatteparadis. Åtminstone omkring 10 miljoner kronor har sedan gått från det senare bolaget till Manaforts konto på Cypern. De pengarna har han inte deklarerat och därför dömts för.

Bland Vegas mottagare finns också en amerikansk republikansk lobbyist, Bruce Jackson, som drev på för att de baltiska länderna skulle gå med i Nato och var emot den Moskvavänlige Janukovytj. Men Jackson rapporteras ha fått uppemot 1 miljon kronor från Vega via Swedbank – och plötsligt blivit Janukovytj-vänlig.

Oaktsam hantering

Janukovytj, Manafort och Jackson är exempel på så kallade politiskt exponerade personer – pep – ett centralt begrepp inom penningtvättslagstiftning. Eftersom det finns risk att sådana personer mutas och tvättar pengar ska bland annat banker ha noggrann koll på vad transaktioner där de är inblandade syftar till.

Louise Brown, ordförande i antikorruptionsorganisationen Transparency International Sverige, är kritisk till att Swedbank godkänt betalningar som till slut kunnat hamna hos Manafort.

- Det betyder att man varit oaktsam i sin hantering. Att man inte har haft en tillräcklig insyn i vem kunden är, säger hon till Uppdrag granskning.

Jackson förnekar att han fått betalt av Janukovytj.