Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan bli längre väntan på pension. Arkivbild.

Dagens unga kan behöva jobba till 70

Dagens 35-åringar bör sikta på att arbeta till 70 för att få en dräglig pension. Och de som föds i dag måste jobba ännu längre.

Pensionsmyndigheten har på regeringens uppdrag beräknat den så kallade riktåldern som innebär att pensionsåldern anpassas till att vi förväntas leva allt längre. I dag presenteras förslaget på hur riktåldern ska beräknas.

- För att undvika lägre pensioner i framtiden så behöver vi endera jobba längre eller spara mera, säger Settergren.

Den så kallade riktåldern för varje årskull ska enligt förslaget fastställas vid 60 års ålder.

För dem födda mellan 1958 och 1960 blir riktåldern 66 år, för att sedan stiga till 67 år för dem födda mellan 1961 och 1963. Sedan stiger riktåldern stadigt till 72 år för dem födda senaste åren.

Vissa saknar tjänstepension

För att räkna fram riktåldern har man utgått från förhållandet mellan tid som pensionär och tid som yrkesverksam 1994 – året då Sverige fick ett nytt pensionssystem.

- Då sa man att den allmänna pensionen skulle ge ungefär 60 procent av slutlönen i pension för ett typfall. Och vår riktålder ger nästan 60 procent av slutlönen för ett typfall säger Settergren.

För att komma upp i 70-80 procent av slutlönen krävs det att även tjänstepensionen räknas in. Då somliga arbetstagare har en låg tjänstepension, eller helt saknar sådan, skulle dessa personer behöva arbeta ännu längre för att komma upp i 70-80 procent av slutlönen i pension.

Föreslaget innebär även att den tidigaste åldern för uttag av allmän pension skjuts fram. I dag kan allmän pensionen tidigast tas ut vid 61 års ålder, medan motsvarigheten till riktåldern är 65.

- Det är fyra år före riktåldern och vi föreslår att de fyra åren ska vara kvar på samma sätt i framtiden, så om riktåldern blir 68 ska tidigaste uttagsåldern vara 64.

TT: Tror du att dagens 35-åringar blir avskräckta av beskedet att de kan behöva jobba till 70?

- Det vet jag faktiskt inte. Jag tror att det ligger ganska långt framåt i tiden för de flesta, säger Settergren.

Fler unga bör komma ut i arbete

Pensionsbolaget Skandias pensionsekonom Trifa Chireh anser att politikerna alltför ensidigt fokuserar på att höja pensionsåldrarna. För att morgondagens pensionärer ska få ut en önskvärd pension är det också viktigt att fler unga idag kommer ut i arbete, anser hon.

"Sverige har bland de högsta examensåldrarna i hela OECD. En av de viktigaste uppgifterna en tillträdande regering kan ta itu med är därför att skapa ett kraftfullt paket för sänkta etableringsåldrar på arbetsmarknaden", skriver hon i en kommentar till förslaget.

Ole Settergren utesluter inte att detta också är en lösning.

- Om man är en sån individ som började tidigt kan man få sina 60 procent från det allmänna systemet och 70-80 procent totalt vid en betydligt lägre ålder än riktåldern.

I den överenskommelse som partierna i pensionsgruppen träffade i december 2017 finns en undantagsregel som gör att man ska kunna ta ut garantipension fortsätt vid 65 om man har 44 års yrkesverksamhet. Regeln finns dock inte beskriven i något lagförslag.