Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pengar svindlade från Danmark tros ha hamnat här, på en konstgjord ö i Dubai, där den aktiemäklare bor som pekas ut som huvudman i svindeln mot landet. Arkivbild.

Dansk ilska mot Tyskland efter skattesvindel

Tyskland varnade inte andra länder för ett gigantiskt bedrägeri som drabbade skattebetalarna. Det kostade Danmark 18 miljarder kronor. Nu ska danske skatteministern prata allvar med Tyskland.

Flera politiker har ilsknat till sedan ett internationellt nätverk med journalister avslöjat att tyska myndigheter 2011 kom över ett dokument som visade att de misstänkta storbedragarna i Tyskland sonderade möjligheten att plundra andra statskassor. Men informationen delades inte med myndigheter i andra länder, medger åklagarkammaren i Frankfurt för Danmarks Radio.

I Tyskland kom bedragarna över minst 50 miljarder kronor, genom en svindel med skatt på aktieutdelning, tills kryphålet täpptes till 2012. Då drog en del av dem vidare till Danmark, som bestals på 18 miljoner kronor fram till 2015.

- Det är mycket, mycket olyckligt. Vad som exakt har hänt i det här fallet, och vad tyskarna har gjort, ska de få möjlighet att förklara, säger den danske skatteministern Karsten Lauritzen från det liberala regeringspartiet Venstre.

112-nummer

Han ska nu kontakta regeringen i Berlin för att få till stånd ett avtal om att byta upplysningar om möjlig skattesvindel. För att det ska gå fort krävs avtal med land efter land, anser Lauritzen.

Informationsutbyte ska ske inom EU, men det fungerar inte i praktiken, anser den danske EU-parlamentarikern Jeppe Kofod (S). Han efterlyser en europeisk finansiell underrättelsetjänst.

- Vad vi behöver är ett 112-nummer i varje EU-land, som man kan ringa när man ser bedrägeri i ett medlemsland, sade Kofod i en snabbinkallad debatt i EU-parlamentet i tisdags.

- Då kan skattemyndigheter och polis arbeta tillsammans och hjälpa varandra i medlemsstaterna för att stoppa de här svindlarna en gång för alla, sade Kofod.

Norge varnat

EU:s skattekommissionär Pierre Moscovici är chockad över skandalens omfattning.

- Bestämmelserna har inte kunnat förhindra dessa bedrägerier, sade han i tisdags inför EU-parlamentet.

Han anser att automatiskt informationsutbyte ska effektiviseras, bättre regler och samarbete införas.

Danmark varnade Norge för bedragarna och till följd av det stoppades svindleriförsök på över 300 miljoner kronor.

Svenska Skatteverket säger sig inte ha drabbats av fenomenet annat än i liten skala.