Danske Banks revisor polisanmäls. Arkivbild.
Danske Banks revisor polisanmäls. Arkivbild.

Danske Banks revisor EY polisanmäls

Revisionsfirman EY polisanmäls av en dansk näringslivsmyndighet. Myndigheten vill att åklagare reder ut om EY brutit mot penningtvättslagen när man granskade Danske Banks räkenskaper.

ANNONS
|

Revisionsfirman EY som godkände Danske Banks bokslut 2014 polisanmäls av den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen, rapporterar Dagens industri.

"Erhvervsstyrelsen anser att EY, i samband med revisionen av Danske Banks räkenskaper för 2014, fick information som borde ha föranlett EY att inleda en djupare granskning", står det i ett pressmeddelande.

Polisanmälan är en följd av den granskning Erhvervstyrelsen inledde i oktober förra året gällande revisionen av Danske Banks bokslut.

EY borde också ha underrättat sekretariatet för penningtvätt, anser myndigheten som har bett åklagaren för särskild ekonomisk brottslighet att inleda en förundersökning mot EY.

Danske Bank har tidigare bekräftat att misstänkta transaktioner på omkring 200 miljarder euro (drygt 2000 miljarder kronor) gjorts i bankens estniska filial mellan åren 2007–2015.

ANNONS

EY fick tidigare i år uppdraget att granska uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Men när det uppmärksammades att EY själva var under granskning bytte Swedbank konsultfirma.

TT
Fakta: Omfattande penningtvätt i Danske Bank

Över 6000 misstänkta kunder kan ha använt Danske Banks estniska filial till penningtvätt åren 2007–2015. Totalt rör det sig om transaktioner för 200 miljarder euro, enligt en rapport av oberoende experter, beställd av Danske Bank, som presenterades i september 2018.

De misstänkta transaktionerna kopplas bland annat till kriminella nätverk i Ryssland och personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten samt kunder i Azerbajdzjan och Ukraina.

Det finns uppgifter om att pengar från nordkoreanska vapenaffärer ska ha tvättats med hjälp av Danske Banks estniska filial.

Över hundra anställda i Danske Bank har fått lämna sina jobb till följd av härvan och ett antal personer har polisanmälts. I samband med att utredningen offentliggjordes lämnade vd Thomas Borgen in sin avskedsansökan.

Danske Bank utreds av myndigheter i bland annat USA, Danmark, Estland, Frankrike och Storbritannien och riskerar kraftiga böter.

Den estniska finansinspektionen beslutade i februari 2019 att stänga Danske Bank i landet.

ANNONS