Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

USA:s president Donald Trump anländer till Världsekonomiskt forums möteslokaler i schweiziska Davos.

Davos dominerades av Donald Trump

Den tredje dagen på årets Davosmöte dominerades helt av USA-presidenten Donald Trumps ankomst. Så snart hans flygplan, Air Force One, landat i Zürich handlade plötsligt allt om Trump och vad hans ministrar hade för sig.

Omvandlingen syntes också på gatorna i den lilla alpstaden, som sedan början av 1970-talet årligen varit värd för den globala elitens årsmöte.

Ovanligt många vältränade unga män i svarta kostymer och med hörselsnäckor gick plötsligt runt och tittade noga på allt och alla. Och inne i möteslokalerna var trängseln stundtals enorm.

Anlände i sju helikoptrar

Skytteltrafiken av helikoptrar blev också ovanligt intensiv, inte minst när Trump själv anlände i en av sju helikoptrar som flög in över dalen samtidigt.

USA-presidenten inledde omgående med bilaterala möten med Storbritanniens premiärminister Theresa May och hennes israeliske kollega Benjamin Netanyahu. På kvällen tog han emot europeiska företagsledare på middag.

Davosveteranen Jacob Wallenberg, ordförande i maktbolaget Investor, var en av de inbjudna.

TT: Har Trump tagit över Davosmötet?

- Nej, jag måste säga att jag inte håller med om det. Men det är självklart så att det är intressant nu när han kommer, sade Wallenberg inför middagen.

"Det här är en smältdegel"

Han påminner om att de två tidigare mötesdagarna präglades av andra världsledare, som Indiens premiärminister Narendra Modi, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

- Så nej, Davos är större än en amerikansk president. Oerhört många viktiga frågor har avverkats här.

Som många andra i Davos anser han att det är bra att Trump kommer till mötet, som han ser som en smältdegel för beslutsfattare från näringsliv, politik och forskning.

- Det här inte ett ställe dit man kommer för att fatta beslut. Här bryts ju olika tankar och idéer mot varandra. Det har alltid varit tanken och det tycker jag faktiskt att det fortsätter att vara.

Norges statsminister Erna Solberg är en annan tung profil på Davosmötet i år, en av sju av årets ordföranden för mötet. Hon träffade Trump för så sent som för två veckor sedan på en USA-resa.

- Det finns inte något ställe i världen att gömma sig från världens problem, är hennes budskap till Trump, och tillägger att USA:s medverkan är avgörande för att det ska gå att hantera globala utmaningar som klimathotet, migrationsproblem, konflikter och pandemier.

"Alltid bättre att prata"

Hon hoppas att Trump i sitt avslutningstal för Davosmötet på fredagen utöver att plädera för sin America First-linje också ska bekräfta att USA inte kommer isolera sig utan spela en fortsatt viktig roll i konfliktlösning i framtiden.

Sveriges energiminister Ibrahim Baylan (S) är också på Davosmötet, där han deltagit i sitt första möte i en styrgrupp för energifrågor som satts upp av Världsekonomiskt forum.

- Det är bättre att Trump är här än att han är i Washington och twittrar, säger Baylan.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (FP) är inne på samma spår:

- Det är alltid bättre att prata med varandra än om varandra.