Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Brunegård vad vd för Stampen fram till 2012 – fyra år efter att han lämnat ansökte bolaget om rekonstruktion. Bild: Robin Aron
Tomas Brunegård vad vd för Stampen fram till 2012 – fyra år efter att han lämnat ansökte bolaget om rekonstruktion. Bild: Robin Aron

Domen: lämnade felaktig deklaration – får skattetillägg för miljoner

Tomas Brunegård, Stampens förre vd, får avslag på sitt skattemål i Förvaltningsrätten, som gäller en aktieaffär med bolaget han tidigare varit vd för.
Han måste därmed betala över sju miljoner i skatt och ytterligare tre miljoner i ett skattetillägg.
Förvaltningsrätten anser att han lämnat oriktiga uppgifter i sin deklaration.
Tomas Brunegård tänker överklaga.

År 2006 ingick Stampen, som bland annat äger Göteborgs-Posten, och företaget Surteby ett avtal om så kallade aktieoptioner. Enligt avtalet gavs Surteby möjligheten att köpa 89 aktier i Stampen för 1000 kronor styck under löptiden.

Surteby ägdes av en enda person – Stampens dåvarande vd Tomas Brunegård.

I samband med att han lämnade sin post år 2012 köpte han de 89 aktierna för sammanlagt 89 000 kronor. Priset var det som angavs i avtalet.

Enligt Skatteverket var aktierna värda 13,5 miljoner kronor.

Upptaxerades för sina aktieaffärer i Stampen

Skatteverket menar också att Tomas Brunegård inte uppgett några uppgifter om aktiernas värde i sin deklaration för året 2012. Affären togs i stället upp i deklarationen för året 2013, vilket Skatteverket menar är fel.

Ifjol beslutade de därför att upptaxera honom med de 13,5 miljonerna.

Den höjda inkomsten innebär att Brunegård måste betala cirka 7,7 miljoner kronor ytterligare i skatt för sina inkomster 2012.

Dessutom beslutade Skatteverket att Stampens förre vd skall betala 3 miljoner kronor i skattetillägg.

Tomas Brunegård överklagade beslutet och menade att Skatteverket inte hade fog för kravet.

Men Förvaltningsrätten går på Skatteverkets linje och avslår överklagan. Domstolen menar att marknadspriset på aktierna varit en avgörande uppgift, som Brunegård inte lämnat.

Förvaltningsrätten menar att aktieköpet är kopplat till Brunegårds tjänst på Stampen och därför ska räknas som "inkomst av tjänst".

Krävs tillstånd för att överklaga

Brunegård hade också begärt ersättning på 200 000 kronor för kostnader i samband med skattemålet av Skatteverket. Även där får han avslag från Förvaltningsrätten.

Tomas Brunegård kommer att överklaga skattedomen till Kammarrätten, konstaterar hans advokat Erik Karlsson.

– Vi tycker att det är bra att domstolen har kommit fram till att det är en vanlig köpoption, och inte någon förmån. Och sedan tycker vi inte att formaliafelet som de siktar in sig på, ska få den här konsekvensen. Vi tycker att han har lämnat tydliga uppgifter i sin egen deklaration, vilket också innebär att det inte ska få de här konsekvenserna, säger Erik Karlsson, advokat för Tomas Brunegård.