Matpriserna stiger med 8 procent nästa år, enligt Konsumentverkets beräkningar. Arkivbild.
Matpriserna stiger med 8 procent nästa år, enligt Konsumentverkets beräkningar. Arkivbild. Bild: Chris Anderson/TT

Dyrare att leva nästa år – men vissa lättnader

Det blir dyrare att leva även nästa år, enligt Konsumentverkets prognos för hushållens kostnader.
Ökningarna är dock inte lika stora som under 2023.

ANNONS

Högre räntor, dyrare mat och skenande elpriser – 2023 har varit ett tufft år för många hushålls plånböcker.

Nästa år väntas hushållen fortsätta brottas med höga räntor på bolån och dyrare hyror, men för vissa utgiftsposter syns lättnader.

Det gäller framför allt elräkningen som – såvida det inte blir en extremt kall vinter eller något annat oförutsett händer inom elförsörjningen – blir 30 procent billigare under 2024 jämfört med i år, enligt Konsumentverkets beräkningar.

Matpriserna stiger

Avgifter för vatten och avlopp liksom matpriserna väntas dock fortsätta stiga, med 15 respektive 8 procent.

"Högre tillverknings- och transportkostnader ligger kvar och driver upp matpriserna", säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det blir även 30 procent dyrare att handla kläder och skor, men det beror mer på att innehållet i basgarderoben har ändrats snarare än att priserna har stigit, skriver verket.

Boende och resor saknas

Två av hushållens största utgiftsposter, boende och resor, ingår inte i kalkylen. Det beror på att de varierar kraftigt från hushåll till hushåll och därför är svåra att beräkna.

"Dessa kostnader måste du själv lägga till när du gör en budget eller när du gör en kalkyl över ett hushålls alla kostnader", säger Kristina Difs.

Konsumentverket tar på uppdrag av regeringen årligen fram en prognos för hushållens kostnader för det kommande året. Prognosen fungerar bland annat som ett stöd till kommunerna när de beräknar försörjningsstöd och till Försäkringskassan, men även till de hushåll som vill göra en egen budget.

"Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt. Vi brukar få reaktioner både från de som tycker att vi tar i för mycket, och från de som inte förstår hur vi kan räkna så lågt", säger Kristina Difs.

ANNONS