Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Chefsåklagare Thomas Langrot inleder en förundersökning mot Swedbank för misstänkt insiderbrott. Arkivbild.

EBM utreder insidermisstankar i Swedbank

En grupp storägare ska inför Swedbanks kurskollaps förra veckan ha fått förhandsinformation om att banken skulle pekas ut som inblandad i penningtvätt i Baltikum av SVT:s Uppdrag granskning. Nu inleder Ekobrottsmyndigheten (EBM) en förundersökning om misstänkt insiderbrott.

EBM:s misstankar grundar sig på uppgifter i tidningen Dagens Nyheter om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen.

40 miljarder upp i rök

I backspegeln är det tydligt att den exklusiva information som storägarna ska ha fått hade stort värde. Efter Uppdrag gransknings rapportering raderades på några dagar över 20 procent av Swedbanks börsvärde ut – omkring 40 miljarder kronor gick upp i rök.

"Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatta utredningen får visa vilken information som lämnats", skriver chefsåklagare Thomas Langrot på Finansmarknadskammaren vid EBM i en kommentar.

EBM:s utredning handlar om huruvida någon eller några enskilda personer begått brott i samband med informationsgivningen.

Viktig del av undersökning

Enligt Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, finns det mycket som talar för att det var troligt att informationen om misstänkt penningtvätt skulle vara kurspåverkande och därmed insiderinformation. Inte minst mot bakgrund av hur det såg ut på börsen när Danske Banks misstänkta penningtvättaffärer avslöjades i fjol.

- Swedbank verkar sedan selektivt ha informerat vissa större aktieägare. Det är nog framför allt kring den frågan som förundersökningen kretsar, säger Linton.

Att stämma av frågor med de största ägarna är i sig inget brott, men då rör det sig om hårt reglerade procedurer inför nyemissioner eller avstämningar inför en stämma. Huvudregeln är att all kurspåverkande information ska gå ut till alla ägare samtidigt.

Förmodligen vite

Förutom att enskilda kan komma att åtalas för insiderbrott av EBM kan Swedbank även åka på vite eller i värsta fall avnoteras från börsen, om det visar sig att banken har brutit mot regelverket för insiderinformation. Beslut om detta fattas av en disciplinnämnd på Stockholmsbörsen, där Swedbanks aktie är noterad.

- Det är förmodligen ett vite eller en varning som ligger närmast till hands i sådana fall, säger Linton.

Stockholmsbörsen vill inte uppge om man utreder det enskilda fallet.

- Vi har inte möjlighet att kommentera enskilda fall. Med det sagt följer vi självklart informationsgivningen hos alla våra listade bolag och vidtar åtgärder i de fall det är påkallat, säger Erik Granström på Nasdaq Stockholmsbörsens pressavdelning.