Ekonomer: Räkna med prisras på bostäder i höst

Trots ett högre utbud görs det färre försäljningar på bostadsmarknaden. Nu varnar experter för ett bredare prisfall under hösten, enligt Dagens industri.
– Vi tror att bostadspriserna kommer hoppa ner lite till innan det är färdigt, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Di.

ANNONS
|

I fjol bet sig inflationen fast i Sverige, och Riksbanken började stegvis att höja styrräntan.

Detta fick bostadsmarknadens prognosmakare att spå stora fall i bostadspriser. Enligt Dagens industri var den gängse uppfattningen bland analytiker att priset på bostäder skulle sjunka med 20 procent från toppen i fjol.

Så har det inte blivit. Enligt siffror från Svensk mäklarstatistik har priset på bostadsrätter på årsbasis fallit med 5 procent, medan motsvarande siffra för villor är minus 12 procent.

Ekonomen: Då får räntehöjningarna effekt

SBAB:s chefsekonom Robert Boije är förvånad över marknadens motståndskraft. Ändå står han fast vid bankens prognos, och spår att Riksbankens räntehöjningar kommer att pressa ned bostadspriserna ytterligare i höst.

ANNONS

– Vi tror att bostadspriserna kommer hoppa ner lite till innan det är färdigt. Vi använder oss av en modell om hur ränteförändringarna brukar påverka bostadspriserna historiskt. Och då bör priserna komma ner lite till, säger han till Dagens industri.

En anledning till att priset på bostadsrätter inte gått ned mer än 5 procent kan vara det minskade utbudet. Enligt statistik från Hemnet såldes det en fjärdedel färre lägenheter i Stockholms innerstad i juli i år, jämfört med motsvarande månad i fjol. Samtidigt ökar antalet dagar som den genomsnittliga bostadsannonsen ligger ute – i Västra Götaland ligger en lägenhetsannons i snitt ute åtta dagar längre jämfört med i fjol.

SEB: Då vänder det

Detta innebär att säljare kan behöva sänka utgångspriset när de stora visningshelgerna drar igång efter sommaren, menar bostadsajten Boolis marknadskommunikatör Karin Grundeus.

– Hur hösten blir är svårt att säga, men om vi får ytterligare räntehöjningar och allt fler får det tuffare ekonomiskt kommer det osäkra bostadsmarknadsläget att fortsätta, säger hon till Di.

Sett över ett år kan bostadspriserna vända uppåt, menar SEB:s privatekonom Américo Fernández. I takt med att bostadsbyggandet minskar och konjunkturen förbättras kommer bostadsefterfrågan att öka.

– Däremot bör vi inte förvänta oss de 10-12 procentökningarna som vi sett de senaste åren, utan en mer normal prisutveckling på runt 3-4 procent, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS