Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionärerna halkar efter. Arkivbild.

Ekonomisk pensionärsklyfta växer

Fler pensionärer har i dag låg ekonomisk standard jämfört med tidigare. Samtidigt har de flesta som gått i pension senaste åren en bättre standard än när de jobbade.

Skillnaden mellan de pensionärer som får minst pengar, det vill säga garantipension och max bostadstillägg, och övriga befolkningen ökar.

"Låg ekonomisk standard"

För tolv år sedan innebar det så kallade grundskyddet 2 000 kronor över den gräns som kallas "låg ekonomisk standard", vilket är mindre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige. I dag har det utrymmet krympt till 133 kronor, enligt en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Men det innebär inte att det finns fler fattiga pensionärer i Sverige, enligt myndighetens chefsanalytiker Ole Settergren.

- Situationen har varken försämrats eller förbättrats under de senaste tio åren. Om man sedan tycker att situationen är rimlig eller oacceptabel är en politisk fråga och inget som Pensionsmyndigheten har tagit upp.

Det minskade gapet mellan grundskyddet och låg ekonomisk standard beror främst på att övriga befolkningens inkomster har stigit kraftigare än grundskyddsnivån. Ett sätt att bromsa utvecklingen är att förlänga arbetslivet, enligt Settergren.

- En höjd pensionsålder skulle minska andelen äldre under måttet. Även högre avgifter till det allmänna inkomstgrundande pensionssystemet skulle bromsa gapet något.

Utflugna barn ett plus

Låg ekonomisk standard innebär i år 12 570 kronor i månaden efter skatt för en ensamstående.

Men samtidigt visar statistik från SCB att en stor majoritet av 40-talisterna har en bättre ekonomisk standard som pensionär än vad de hade när de jobbade, mindre än tio år före pensioneringen.

En bra reallöneutveckling under 2000-talet och det faktum att utflugna barn bättrar på ekonomin, är de främsta förklaringarna, enligt SCB.