Nevs i Trollhättan hotas av tvångslikvidation.
Nevs i Trollhättan hotas av tvångslikvidation. Bild: STEFAN BENNHAGE

Elbilstillverkaren hotas av tvångslikvidation

Tidigare elbilstillverkaren Nevs står inför existentiellt hot sedan den kinesiska ägaren Evergrande hamnat i finansiell kris. Fordonstillverkaren riskerar nu tvångslikvidation.

ANNONS
|

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan står inför stora utmaningar.

Enligt årsredovisningen för 2021 uppgick förlusten till 17,3 miljarder kronor, jämfört med 6,5 miljarder 2020.

Av dem består 14,7 miljarder kronor av nedskrivningar kopplat till fordringar som Nevs haft på sin ägare, bolag i den krisande kinesiska giganten Evergrande. Skulder som ägaren inte kunnat betala tillbaka, vilket Dagens industri var först att rapportera om.

– För oss är det inget konstigt, men jag förstår att det kan se väldigt märkligt ut. Det beror helt och hållet på Evergrandes prekära finansiella situation. Vi kände oss nödgade att på pappret skriva ned deras skulder till oss, i samråd med våra revisorer, även om de fortfarande existerar mellan bolagen, säger Stefan Tilk, vd på Nevs, till Di.

ANNONS

Nevs uppvisar dessutom ett eget kapital på minus 800 miljoner kronor för 2021. Därför har bolaget tvingats uppföra en så kallad kontrollbalansräkning, vilket krävs av svenska företag då det egna kapitalet är hälften av det registrerade aktiekapitalet.

Tillgångarna i Nevs börjar sina, alltså.

Vd: ”Det arbetas för fullt i Kina”

Nu har Nevs fram tills i april på sig att återställa nivåerna i det egna kapitalet, annars hotas bolaget av tvångslikvidation.

– Det håller vi på att åtgärda. Även vi har även varit skyldiga andra Evergrande-bolag pengar, men de skulderna håller vi nu på att skriva av så att det egna kapitalet blir i balans igen. Det arbetas för fullt i Kina, alla är överens och nu återstår bara teknikaliteter och formaliteter. Jag är inte bekymrad alls, utan det kommer definitivt bli klart före april, säger han.

I och med Nevs många kriser de senaste åren har bolaget lagt om riktkursen från elbilstillverkning till mjukvaruutveckling för självkörande fordon.

LÄS MER:Tufft ekonomiskt läge för Nevs

ANNONS