Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En strålkanon används för behandling av cancersjuka. Kanonen på bilden har inget med det aktuella avtalet att göra. Arkivbild.

Elekta får svidande kritik av landsting

Stockholms läns landsting är starkt kritiskt och överväger – bland flera alternativ – att häva ett jätteavtal med börsnoterade medicinteknikbolaget Elekta, skriver Affärsvärlden.

- Min slutsats är att det är ett väsentligt avtalsbrott. Vi har efter en mycket noggrann upphandling kommit fram till ett avtal med Elekta och så kan de inte leverera vad vi avtalat om, säger landstingets chefsjurist Anne Rundqvist till tidningen.

I en skrivelse från landstinget benämns Elekta ha agerat vårdslöst. Beställningen gäller tio strålkanoner till Nya Karolinska sjukhuset för cirka en halv miljard kronor, men leveranserna har inte hållit måttet, enligt landstinget.

Förseningarna riskerar dock inte i nuläget att drabba patienter, uppger landstinget för TT.

Elekta avvisar dock all kritik.

"Vi har en helt annan syn. Elekta vidhåller uppfattningen att systemet uppfyller alla kravspecifikationer i kontraktet. Elekta har också föreslagit en långtgående lösning för att möta SLL:s förväntningar", skriver bolagets talesperson Gert van Santen i ett mejl till tidningen.