Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild.
Så ska elstödet betalas ut. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Elstöd till de flesta i februari

Inom ett par dagar från den 20 februari bör de flesta i södra Sverige få sitt elstöd utbetalt, enligt Försäkringskassan.
– Vi är i stort sett klara med alla förberedelser, sen trycker vi på knappen 20 februari, säger generaldirektör Nils Öberg, som varnar för att bedragare kan passa på.

ANNONS
|

För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister, senast den 13 februari.

20 februari

Utbetalningarna startar den 20 februari, sen tar det ett par bankdagar innan pengarna finns på kontot. Totalt handlar det om cirka 4,3 miljoner hushåll och 17 miljarder kronor.

– I stort sett kommer alla utbetalningar att lämna Försäkringskassan inom ett par dagar, säger Nils Öberg på en pressträff.

För att det ska gå så fort som möjligt bör de som räknar med att få pengar anmäla sitt konto hos Swedbank som är den bank som sköter utbetalningarna. Information finns på bankens hemsida om hur det går till.

ANNONS

– Så uppmaningen är att registrera sitt konto hos Swedbank för att det här ska gå fort, säger Maria Sjögren, projektledare för elprisstödet hos Försäkringskassan.

Varnar för bedragare

Om man inte har ett anmält konto, känt för Swedbank, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten kommer utbetalningar att ske via utbetalningsavier, kostnadsfritt via nätet eller mot avgift hos ombud.

Försäkringskassan varnar också för att bedragare kan passa på. Så se upp om du blir uppringd av någon som säger sig ringa från exempelvis Försäkringskassan, säger Nils Öberg:

– Lägg på luren omedelbart, varken vi eller Svenska kraftnät kommer att ta kontakt med någon.

I pengar kan det exempelvis handla om cirka 15 800 kronor i utbetalt elstöd för en villaägare som bor i elområde 4 och som förbrukar 20 000 kWh på ett år. För motsvarande villaägare i elområde 3 rör det sig om 10 000 kronor.

För boende i lägenhet handlar det i normalfallet om betydligt mindre pengar eftersom dessa förbrukar mindre el.

Busch: Lovade aldrig

I valrörelsen gick de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna ut och lovade att ett högkostnadsskydd för höga elpriser skulle finnas på plats från den 1 november.

I slutet av november presenterade regeringen en ny modell och det utlovade högkostnadsskyddet ersattes med ett elprisstöd.

– Jag har aldrig sagt att pengarna skulle kunna vara på kontot innan 1 november, eller ens innan jul, men att man skulle kunna fira jul i trygghet och veta vad som gäller, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

ANNONS

Hon menar att oppositionen på ett oseriöst sätt fått det att låta som regeringen lovat utbetalningar i november.

– Jag uppfattar att oppositionen och Magdalena Andersson (S) varit väldigt intresserade att påstå och faktiskt fara med osanning om vad vi har sagt.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att elstödet blir 111 dagar försenat, och hon påtalar att Ebba Busch skrivit på sociala medier att svenska hushålls ekonomi skulle räddas i god tid före jul.

– Jag tror att svenska hushåll är väldigt trötta på regeringens lögner och undanflykter, för varken lögner eller undanflykter betalar deras elräkningar.

– Det är en absurd situation, ska man skratta eller gråta?

Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg möter medier efter presskonferens om utbetalningen av elstöd.
Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg möter medier efter presskonferens om utbetalningen av elstöd. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Fakta: Elstödet

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtalet den 17 november 2022.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det. Krävs inte att man blir kund hos Swedbank.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

ANNONS