Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco, har utsetts till näringslivets mäktigaste kvinna 2019. Arkivbild.
Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco, har utsetts till näringslivets mäktigaste kvinna 2019. Arkivbild.

En ingenjör som är mästare på att bygga team

Nyfikenhet, prestation och en vana alltid säga ja har lett Åsa Bergman till toppen. Efter ett år som koncernchef för teknikkonsultföretaget Sweco har hon korats till näringslivets viktigaste kvinna av tidskriften Veckans Affärer.

ANNONS

- När jag flyger in till nya städer tittar jag alltid på antalet byggkranar för att se vad det är för aktivitet gällande samhällsbyggnad, berättar Åsa Bergman när vi slår oss ned i styrelserummet på översta plan i Swecohuset.

Genom de regnvåta fönstren ser man det som företagets konsulter arbetar med: samhällsplanering.

Vägen till styrelserummet har varit rak, men inte självklar för Åsa Bergman som växte upp i småländska Vetlanda.

ANNONS

- För mig har karriär inte varit att jag har planerat någonting själv. Det handlar mer om att jag har presterat och sedan har någon sett mig.

Pappan som var ingenjör inom samhällsbyggnad är en förebild, liksom mamman som fört över starka värderingar för rättvisa och människors lika värde.

Efter civilingenjörsexamen på KTH anställdes Åsa Bergman 1991 på arkitektbolaget FFNS som senare förvärvade VVB och blev Sweco.

En teambildare

Den mansdominerade branschen var inget hon upplevde som ett hinder då hon vuxit med mottot att inget är omöjligt.

- Det är klart att jag ibland behandlades annorlunda och blev inte tagen på allvar, men mina starka värderingar om att det inte finns några gränser gjorde att jag bortsåg från allt det där och stampade på.

Under sina 27 år på Sweco har hon bland annat hunnit med att vara vd i en mindre verksamhet och Sverigechef i sex år. Att hon inte sökt sig utanför koncernen beror på att hon inte kunnat se en mer spännande miljö någon annanstans.

ANNONS

- Jag är väldigt bra på att bygga starka team. Det spelar ingen roll om det är i samhällsbyggnadsprojekt eller i ledningsgruppen. Sitter man med ett problem eller en fundering behöver man människors olika perspektiv och kompetenser.

Rollen som kvinnlig företagsledare innebär att hon är en förebild för många. Något hon säger känns bra, men ansvarsfullt.

Här och nu

- Att vara en förebild handlar om att ta ansvar för och jobba med utveckling och förbättring och visa på möjligheter för unga tjejer att bli ingenjörer, göra karriär och bli företagsledare.

Som koncernchef brinner hon för att för att skapa en arbetsplats där mångfald, jämställdhet och olikheter får plats.

- Vid vägs ände måste man som företagsledare, styrelseledamot, ägare av ett företag på riktigt förstå att om man har en arbetsplats med både kvinnor och män och människor med olika bakgrund arbetar så tjänar man mer pengar, man växer bättre och man får till bättre lösningar.

ANNONS

- Jag hade två drömmar. Att bli koncernchef för Sweco och att bygga ett sommarställe. Båda två har jag sett till att jag har fått. Mitt mål är att jag verkligen kan göra bra ifrån mig i det här jobbet. Sen vet jag inte. Jag är här och nu väldigt mycket.

TT
Fakta: Åsa Bergman

Ålder: 51 år

Familj: Sambo och två tonåriga barn

Bor: Östersund och Stockholm

Utbildning: Civilingenjör väg och vatten vid KTH i Stockholm

Karriär: Har arbetat 27 år inom Sweco, bland annat som Sverigechef. Utnämndes till koncernchef 2018.

ANNONS