Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Endast bordsservering tillåts på restauranger och kaféer

Från och med imorgon tillåts endast bordsservering på restauranger, kaféer och barer. Detta för att minska risken för smittspridning i Sverige.
– Det här beslutet kommer såklart att påverka många anställda och företagare runtom i landet. Vi förstår det, men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs, sa socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på tisdagen.

Det blir inget barhäng när lönen trillar in på kontot i dagarna. Från och med onsdag får restauranger, barer och caféer nämligen bara servera vid bord till sittande gäster. Det meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen på en gemensam presskonferens på tisdagen.

Verksamhetsinnehavarna måste göra en plan för hur de ska minimera risken för smittspridning i de utrymmen som de disponerar, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Exempelvis uppmanas man att hålla glest mellan borden.

Endast bordsservering kommer att tillåtas från och med imorgon, uppgav Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff på tisdagen. Bild: Anders Wiklund/TT
Endast bordsservering kommer att tillåtas från och med imorgon, uppgav Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff på tisdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Hämtmat förbjuds inte

– Det är inte så att man förbjuder barer att verka, utan man vill inte ha stående människor i själva baren. De barer som har sittplatser och kan arrangera det kan naturligtvis fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, sa Johan Carlson under pressträffen.

Han underströk också att verksamheter som inte följer föreskriften kan komma att stänga ned:

– Den här föreskriften hängs på smittskyddslagen. Det innebär att smittskyddsläkare i samråd med kommunen kan stänga verksamheten om den inte anses uppfylla de krav som föreskriften ställer.

Johan Carlson uppgav också under pressträffen att de nya restriktionerna inte omfattar något förbud mot bufféer eller försäljning av hämtmat.

"Kommer slå extremt hårt mot branschen"

Exakt hur tillsynen kommer att gå till är oklart, uppger Peter Berg, enhetschef för Tillståndsenheten vid Göteborgs Stad:

– Jag utgår från att det är kommunen som kommer att sköta det, eftersom vi redan nu har tillsynsansvar. Mer än så kan jag inte säga innan jag har läst Folkhälsomyndighetens dokument som kommer imorgon.

Han fortsätter:

– Naturligtvis är detta något som kommer att slå extremt hårt mot branschen. Vissa verksamheter kommer att påverkas mer än andra. En del restauranger kommer väl att klara sig utan jättestora problem eftersom de redan har bordsservering. Däremot blir det betydligt svårare för barer och nattklubbar att uppfylla de här kraven.