Eniros huvudkontor. Arkivbild.
Eniros huvudkontor. Arkivbild.

Eniro petar vd – Örjan Frid tar över

Söktjänstföretaget Eniro tar till drastiska metoder för att vända verksamheten på rätt köl igen. Nuvarande vd:n Stefan Kercza sägs upp och ersätts av Örjan Frid. Samtidigt fortsätter bolaget att gå med förlust under andra kvartalet.

ANNONS
|

På bolagsstämman i april i år valdes Örjan Frid in i Eniros styrelse. Nu tar han med omedelbar verkan över som vd på söktjänstföretaget. Örjan Frid har tidigare varit vd för bland annat Patria Helicopters och Tradedoubler.

Styrelsen bedömer att Frid har rätt erfarenhet för att leda det förändringsarbete företaget står inför.

- Vi måste gräva djupare i affärsmodellen och det kommer rimligtvis innebära stora förändringar. Då måste vi också titta på vem som ska göra detta, säger Björn Björnsson, styrelseordförande.

ANNONS

Eniro har länge uppvisat ett negativt resultat, så även i den andra kvartalsrapporten som släpptes på fredagen, två veckor tidigare än planerat.

Omsättningen går ned 22 procent jämfört med samma period i fjol, till 496 miljoner kronor. Även intäkterna för desktop och mobilt sök minskar och uppgår till 339 miljoner. Resultatet på minus 852 miljoner kronor är däremot en förbättring jämfört med i fjol.

- Det löpande resultatet tror jag de flesta uppfattar som en positiv överraskning. Men vi har ett stort problem, det är framtiden, säger Björn Björnsson.

- Hur tjänar vi pengar på lokalt sök? Här måste vi troligen ställa om fabriken ganska rejält, säger han.

Nuvarande vd:n Stefan Kercza får 18 månadslöner i avgångsvederlag i samband med uppsägningen.

ANNONS