Cecilia Malmström hoppas på nya handelsavtal för EU. Arkivbild.
Cecilia Malmström hoppas på nya handelsavtal för EU. Arkivbild.

EU-hopp om nya handelsavtal

Mexiko, Japan och Mercosur – om EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström får som hon vill kan EU:s samling av frihandelsavtal snart utökas rejält. Klartecken för ett par kan nås redan före nyår.

ANNONS
|

- Vi är väldigt nära. Jag vill inte sätta ett exakt datum, men vi jobbar för att det ska bli klart till årsskiftet eller precis efter, säger Malmström om EU-förhandlingarna med Mexiko och Mercosur.

Förstnämnda land har EU ett snart 20 år gammalt avtal med, som man med gott hopp räknar med att få uppdaterat inom kort.

Med Mercosur – Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay – har förhandlingarna inletts och avbrutits och återupptagits igen. Samtalen har varit långt ifrån enkla, inte minst på grund av ländernas stora livsmedelsproduktion som skapar oro hos framför allt de stora köttproducenterna i EU.

ANNONS

Stor marknad

Sverige och handelsminister Ann Linde (S) tillhör pådrivarna för att få fram ett avtal och tycker till och med att EU ska komma med ett bättre bud till Mercosur, som velat få bort betydligt fler tullar än vad EU än så länge kunnat erbjuda.

Förhandlare Malmström konstaterar att båda sidor ger och tar.

- De blev besvikna över vårt senaste bud. Sedan har vi en del som vi önskar från dem också. Det är naturligt när man är i slutförhandlingarna. Vi vet att en del medlemsländer tycker att en del frågor är oerhört känsliga. Vi har diskuterat dem i dag. Det gör vi i full öppenhet, säger Malmström – som ser stora möjligheter med ett avtal.

- Det här är en marknad med 230 miljoner människor. De har inte något frihandelsavtal med någon annan part i hela världen. Bara att ta bort tullar är värt åtta gånger så mycket som Kanada-avtalet och det öppnar fantastiska möjligheter för tjänster, för varor, för upphandling och samarbete, konstaterar EU:s handelskommissionär.

ANNONS

Utnyttjas dåligt

I torsdags presenterade EU-kommissionen en rapport som poängterar de stora exportökningar som EU-länderna kunnat göra med hjälp av EU:s handelsavtal.

- Cecilia Malmström gick igenom rapporten och visade hur mycket de har gett – men med två saker som vi måste jobba på: Det ena är att de (handelsavtalen) inte utnyttjas så mycket som de kan. Det andra är att EU faktiskt inte utnyttjar fullt ut de kvoter som man ägnar så extremt mycket möda åt att ta fram, till exempel på jordbrukssektorn, säger Ann Linde efter fredagens handelsministermöte i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: EU:s handelsrapport

EU-kommissionen presenterade den 9 november en första rapport om hur unionens handelsavtal slagit ut i praktiken. Tanken är att rapporterna framöver ska göras som årliga uppdateringar.

I rapporten för kommissionen fram fyra huvudresultat: att EU:s export ökat och lett till fler arbetstillfällen, att det främst är jordbruks- och bilsektorn som tjänat mest, att avtalen fungerar som stöd för en balanserad och rättvis handel och att det fortfarande finns stor exportpotential som inte utnyttjas.

Siffermässigt noteras exempelvis en 59-procentig exportökning till Sydkorea efter det avtal som blev klart 2011. Bland annat har den europeiska bilexporten till landet ökat med 244 procent. Som exempel på ickeutnyttjade kvoter nämns bland annat att EU:s exportkvot av ost till Peru endast uppfyllts till 4,3 procent.

Källa: EU-kommissionen.

ANNONS