Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

EU-källa: Astra Zeneca missar nytt vaccinmål

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca misslyckas återigen med att leverera covid-19-vaccin som utlovats i kontraktet med EU, enligt en källa.
Astra Zeneca kommer enligt källan bara att kunna leverera hälften av vad kontraktet säger – men företaget säger att målet är att leverera fullt ut.

I slutet av januari meddelade det svenskbrittiska bolaget att det inte längre kunde leva upp till avtalet med EU om att leverera 80 miljoner vaccindoser under första kvartalet – i stället skulle endast 40 miljoner doser levereras.

Nu är historien på väg att upprepa sig, enligt en EU-källa med insyn i förhandlingarna om leveranserna. Källan säger att Astra Zeneca har meddelat att det inte ens kommer att kunna leverera 90 miljoner av de utlovade 180 miljoner vaccindoserna under andra kvartalet.

"Jobbar oerhört hårt"

En talesperson för läkemedelsbolaget säger att det jobbar "oerhört hårt för att öka produktiviteten" och bolaget hoppas kunna närma sig de leveransvolymer som avtalats med EU.

Astra Zenecas nordiska presschef Christina Malmberg Hägerstrand skriver i ett mejl till TT att bolaget siktar på att under andra kvartalet leverera i enlighet med kontraktet med EU-kommissionen, och att hälften av den förväntade volymen ska komma från produktion inom EU och den resterande delen från internationell produktion.

Vill sälja till USA

Samtidigt blickar Astra Zeneca mot den amerikanska marknaden. Bolaget förväntar sig att USA:s läkemedelsmyndighet FDA kommer att nödgodkänna bolagets vaccin i början av april, meddelade Astra Zeneca-chefen Ruud Dobber vid ett kongressförhör i USA på tisdagen.

Vid förhöret uppgav Dobber Astra Zeneca kan leverera 50 miljoner doser till USA i april, varav 30 miljoner skulle kunna levereras samma dag som vaccinet godkänns.