SBAB:s bostadsekonom Claudia Wörmann säger att rimliga förväntningar är bra att ha med sig som säljare på rådande bostadsmarknad. Arkivbild.
SBAB:s bostadsekonom Claudia Wörmann säger att rimliga förväntningar är bra att ha med sig som säljare på rådande bostadsmarknad. Arkivbild.

Expertens bästa bostadstips

Det kommer allt fler signaler om att de senaste årens skållheta bostadsmarknad svalnar av. Går du i köp- eller säljtankar? Här är expertens bästa tips.

ANNONS
|

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann ger några tips på hur säljare och köpare bör tänka nu när bostadsmarknaden håller på att förändras.

TT: Ett äldre par som ska sälja villan och kanske flytta till mindre eller sommarhuset, vad ska de tänka på?

- Bostadsmarknaden nu har blivit mer normaliserad. Det gäller både bostadsrätter och villor och innebär att det tar lite längre tid att sälja. Ta med det i beräkningen. Ha en beredskap för att det kan ta lite längre tid än vad det gjorde för grannen till exempel. Kanske ska du ha ditt nästa boende med lång inflyttning och se till att du inte hamnar i panik.

ANNONS

Sen är det ju väldigt lätt, och det är oavsett marknad, att titta på den som fått absolut mest betalt någonsin på din gata och få orimliga förväntningar. Då är det viktigt att ta på de kritiska glasögonen, inte bara utifrån ett marknadsläge som är annorlunda, utan också utifrån att du inte vet någonting om skicket på grannens hus.

Ett bra tips är också att titta på vad som har sålts via nätet. Man kan också, innan man börjar en process, i samråd med mäklaren dels sätta ett pris och dels kanske fundera både en och två gånger på om man har bråttom att sälja och i sådana fall kanske gå ner på en lägre prisnivå.

TT: Vad är viktigast att tänka på som förstagångsköpare?

- Den här gruppen har allra svårast att köpa en bostad och tänker sällan på att den framtida marknaden både kan gå upp och ned och stå stilla. De här köparna är ofta födda på 90-talet och har aldrig hört talas om det som många äldre var med om på 90-talet. Det är mitt första råd. Läs på historiken och gå in i en affär med tanken att ska du bo i lägenheten ett tag så det kommer sannolikt vara både upp- och nedgångar.

ANNONS

Ett handfast tips är att även om du lockas av att bo mer centralt, vilket jag tror att många unga vill, så är det bättre att börja längre ut. Du kommer mycket billigare undan om du kan tänka dig att pendla. Börja längre ut och jobba dig in.

Ta höjd. Även om du får ett lånelöfte som sedan blir ett beviljat lån så behöver du inte maxa lånelöftet utan du kanske kan lägga dig lite under

Har du aldrig köpt förut så är det mycket att sätta sig in i så jag tycker att man ska ta hjälp. Det kanske finns någon siffernörd i släkten eller någon vän som har köpt tidigare.

TT: Några tips för den som är inne på bostadsmarknaden, kanske med växande familj som behöver skaffa större?

- I den perioden i livet är det kanske så att man ibland får göra lite avkall på ekonomin om man tänker sig att någon ska vara föräldraledig. Det är viktigt att ta höjd för det och köpa med rimliga förväntningar. Det kanske inte blir det där jättestora huset med alla sovrum utan man kanske kan bygga om. Det viktigaste tror jag är att ha en beredskap och ett utrymme i sin ekonomi för att något kan förändras. Och det gör det ofta under småbarnsåren. Det kan komma fler barn och då måste man ha utrymme för det i sin budget. Räkna, räkna, räkna är tipset till den gruppen.

ANNONS

TT: Kan man räkna med att boendet är en bra investering?

- Jag är inte så säker på att man kan det längre. Jag tycker att man ska köpa för att bo. Men det finns ett slags mycket vill ha mer. Var glad om du tidigare gjort en bra investering så att du nu kan göra nästa steg i bostadskarriären. Men var inte girig.

TT: Är det bråttom att agera?

- Man kan ha bråttom av olika anledningar. Har du hittat drömbostaden och har råd, så slå till. Det kanske går upp, det kanske står stilla, det kanske går ner. Och det får man ta i sådana fall. Men då har du i alla fall en bostad som du trivs i.

TT
ANNONS