LO håller pressträff om förhandlingar för att få fler nyanlända i arbete. Arkivbild.
LO håller pressträff om förhandlingar för att få fler nyanlända i arbete. Arkivbild.

Förhandlingar om etableringsstöd på gång

Fack och arbetsgivare drar i höst igång branschvisa förhandlingar om nya typer av stöd till etablering för nyanlända. Radikalt sänkta löner är arbetsgivarnas utgångsbud.

ANNONS
|

Tretton LO-förbund, alla utom Transport, har begärt förhandlingar med 33 arbetsgivarmotparter om åtgärder för att stärka etableringen på arbetsmarknaden.

"Väldigt, väldigt stort"

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson hoppas det blir en centralt samordnad förhandling om ett ramavtal med arbetsgivarna, som sedan kan följas upp med branschspecifika avtal. Målsättningen är 3–5-åriga avtal om så kallade utbildningsjobb, där arbetsgivarna står för sysselsättningen och staten och kommunerna bidrar med utbildning och stöd.

- Får vi det samspelet att fungera då tror vi att det här kan bli väldigt, väldigt stort, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

ANNONS

Från arbetsgivarhåll, där Svenskt Näringsliv sedan en tid nobbat samtal om frågorna direkt med LO, välkomnar man initiativet att föra ned frågan på branschnivå.

"Det är av stor vikt att samtal om etableringsanställning inte drar ut på tiden", skriver Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och sex andra företrädare för arbetsgivarsidan i ett gemensamt pressmeddelande.

Vill inte recensera

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hoppas på en snar partuppgörelse. Regeringen är därefter redo att som tredje part förhandla om statens insatser. De olika förslag till modeller som lagts fram av fack och arbetsgivare vill hon inte recensera.

- Viktigt för mig är att det fungerar på riktigt ute på arbetsplatserna, så att fler människor än annars kan få en anställning även utan insatser från arbetsmarknadspolitiken eller Arbetsförmedlingen. Jag är också angelägen om att det blir en lösning som inte leder till ett permanent A- och B-lag på arbetsmarknaden.

Teknikföretagen har i kontakter med fackliga motparter som IF Metall och Unionen lanserat ett förslag om vad de kallar etableringsanställningar.

- Dels för nyanlända, men också för andra som inte har lyckats etablera sig på arbetsmarknaden, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

ANNONS

Han hoppas ha en uppgörelse med facken klar före årsskiftet, varpå samtal med regeringen kan inledas.

I högst tre år

Förslaget från Teknikföretagen är att en etableringsanställning ska kunna löpa på i högst tre år, utifrån gällande kollektivavtal fast exklusive lönedelen. Lönen ska sänkas radikalt, till 8000 kronor per månad. Ovanpå detta vill man se ett statligt bidrag på lika mycket till, så att den disponibla inkomsten hamnar på 16000 kronor.

Svenskundervisning ute på arbetsplatserna ska ingå i modellen, enligt Weihe.

Unionen, med 640000 medlemmar, ska inleda förhandlingar om förslaget med Teknikföretagen i höst, enligt förbundets förhandlingschef Niklas Hjert.

- I dag går ju stödet till företaget, som sedan betalar ut lön. Det kan ju vara så att det går att hitta enklare former, där arbetsgivaren betalar en viss lön som sedan kombineras med bidrag, så att ersättningsnivån blir rimlig för individen att leva på.

TT
Fakta: LO:s förslag om utbildningsjobb

LO, som gärna ser att TCO och Saco ansluter sig till förhandlingsprocessen, har lagt fram ett förslag om så kallade utbildningsjobb för att skapa enklare vägar till jobb och etablering på arbetsmarknaden.

Siktet är inställt på branschvisa avtal med arbetsgivarna, där med subventionerade löner och utbildningsinsatser för arbetslösa i åldersgruppen 25–45 år. Utbildningen ska enligt förslaget ske utanför arbetsplatsen inom det reguljära utbildningsväsendet. Från statens sida vill LO också se finansiering av goda utbildningsmöjligheter och studiestöd.

Enligt LO är 77000 av de nyanlända som kommit till Sverige de senaste åren i dag arbetslösa.

Källa: LO

ANNONS