Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterar regeringens beslut om skärpt amorteringskrav.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterar regeringens beslut om skärpt amorteringskrav.

Färre flyttar med nya låneregler

Regeringen säger ja till att ett skärpt amorteringskrav införs i mars nästa år. Oppositionen varnar för prisfall och det finns en uppenbar risk att färre kommer att flytta.

ANNONS
|

Regeringen har beslutat att säga ja till Finansinspektionens (FI) förslag om skärpt amorteringskrav – nya regler som ska börja gälla från 1 mars 2018.

- Vi behöver minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Förslaget har fått kritik från flera håll, bland annat för att komma vid fel tidpunkt och riskera utlösa ett större boprisfall. Men enligt Bolund är det en välriktad åtgärd, som riktar sig mot dem som har störst belåningsgrad.

ANNONS

- Det är viktigt att komma ihåg att flertalet hushåll inte berörs av det här kravet. Det här påverkar hushåll med mycket god ekonomi och i de allra största städerna, generellt, säger han.

Det nya kravet innebär att nya låntagare måste amortera en procentenhet mer än i dag på skulden, om lånet är 4,5 gånger större än årsinkomsten före skatt. Bland dem som omfattas innebär det en ökad månadsamortering på i snitt 2000 kronor i månaden, enligt FI:s beräkningar.

"Begränsade effekter"

Bedömningen från FI är att cirka 14 procent av nya bolånetagare berörs av kravet. Ungefär hälften av dessa antas minska sin belåning, medan andra väljer att ta lån med skärpt amorteringskrav.

- Det här kommer att få begränsade effekter på bostadspriserna och Sveriges ekonomi, säger Per Bolund.

Han hänvisar till FI:s beräkningar, som visar att priserna kan minska med 1,5 procent som en följd. Sen finns det andra faktorer som kanske påverkar priserna mer.

ANNONS

Bolund erkänner att det finns svagheter i förslaget. Rörligheten på bostadsmarknaden bedöms minska, det vill säga människor kanske drar sig ifrån att byta bostad med risk för att drabbas av de hårdare kraven – det skärpta amorteringskravet gäller bara nya lån.

Skarp kritik

Från den politiska oppositionen pekas på dålig tajming och varningar om prisfall och färre bostadsaffärer.

- Redan nu ser vi hur bostadsmarknaden kyls av. Väldigt många som funderar på att köpa bostad kommer nu att sitta still i båten, säger Emil Källström, Centerns ekonomisk-politiske talesperson.

Allianspartierna vill att partierna gör ett nytt försök att över blockgränsen enas om en stor bostadsreform som även tar upp byggande och hyresmarknaden – några vill bland annat se nedtrappade ränteavdrag som växlas mot lägre skatt på arbete.

- Jag tror att vi skulle kunna sätta oss ner och relativt snabbt komma överens om större grepp, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

ANNONS

Medan regeringen hävdar att det var de borgerliga partierna som lämnade bostadssamtalen förra sommaren, anser Svantesson att regeringen inte hade tillräcklig vilja att komma till avslut.

TT

Fakta: Dessa berörs främst

Låntagare i åldrarna 25–45 med inkomster på 30000 kronor eller mer i månaden med sikte på bostad i Stockholm och Göteborg berörs i första hand av det förstärkta amorteringsförslaget. Personer med lägre inkomster stoppas ofta av bankernas egna kreditregler.

Singelhushåll bedöms påverkas i större utsträckning.

Källa: Finansinspektionen

ANNONS