Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att tala om vad som händer med pensionen när man dör behöver man göra löpande genom hela livet, är Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervalls råd.

Få vet var pensionen tar vägen när de dör

Varannan svensk vet inte var deras insparade tjänstepension tar vägen när de dör, visar en ny undersökning. Om man inte gör ett aktivt val kan anhöriga gå miste om pengarna.

De flesta vill att deras anhöriga ska få ta del av det de tjänat in i tjänstepension när de dör, men få vet om det blir så. Det är också få som vet hur de gör valet.

Pensionsmyndigheten förvånas inte.

- Det är samma erfarenhet som jag har, säger myndighetens pensionsexpert Monica Zettervall.

- Man behöver ta en diskussion vid köksbordet om vad som händer när någon dör. Det är ett tråkigt samtal, men viktigt.

Betalas till spararna

56 procent av de tillfrågade vet inte vad som händer med tjänstepensionen när de dör, enligt undersökningen som kommunikationsbyrån Silentium gjort på uppdrag av pensionsbolaget SPP.

Om du inte gör något val kommer din tjänstepension att betalas ut till alla andra som sparar i samma bolag. Det kallas arvsvinst.

Alternativet är att teckna ett återbetalningsskydd hos bolaget som hanterar din tjänstepension.

- Då är det så att om du dör så betalas pengarna ut till din familj. I första hand till din make, maka eller registrerade partner och i andra hand till dina barn, säger Monica Zettervall.

"Prata om det"

Om du tecknar ett sådant skydd så kommer din pension dock att bli lägre, för vissa mycket lägre, och arvsvinsten uteblir.

- Så man ska inte ha det i onödan. Lever man med någon som tjänar mindre eller har småbarn kan det vara jättebra att ha. Är det du själv som har låga inkomster så kan det vara bättre att vara utan återbetalningsskydd, säger Monica Zettervall.

Pensionsexperten uppmanar alla att sätta sig ner och få en samlad bild – vilka skydd gäller i övrigt och var tar pengarna vägen?

- Man behöver prata om det löpande genom hela livet. När man gifter sig, skiljer sig, skaffar barn eller bostad. Det behövs framför allt i de stora situationerna.