Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S), anser att fusket är djupt osolidariskt mot de företag som faktiskt befinner sig i kris och behöver stödpengarna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S), anser att fusket är djupt osolidariskt mot de företag som faktiskt befinner sig i kris och behöver stödpengarna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Företagare fuskar med krispengarna – permitterad personal får jobba heltid

Företag permitterar anställda för att få ta del av regeringens krispengar – men låter dem ändå jobba heltid. Nu tillsätts en specialstyrka med 100 handläggare för att få bukt med fusket med krispaketen.
– Vi tvekar förstås inte på att skärpa reglerna om vi ser att det är bedragare som skor sig på det här, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dagens Nyheter.

Regeringen har tillsatt en rad åtgärder för att minimera de ekonomiska skadorna efter det nya coronavirusets utbrott. En sådan åtgärd är korttidspermittering, som innebär att arbetsgivare kan dra ner på anställdas arbetstid och låter staten täcka upp till hälften av kostnaderna.

Men inte alla som använder sig av systemet behöver egentligen göra det. Källor har berättat för SVT Nyheter att deras arbetsgivare har permitterat anställda – men ändå väntar sig att de ska jobba heltid.

– Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma. De utnyttjar systemet, säger en person som jobbar på en kommunikationsbyrå till SVT.

LÄS MER: Varslad, sjuk, uppsagd, permitterad eller i behov av a-kassa? – detta gäller under krisen

Regeringen har uppmärksammats

Flera fackförbund bekräftar för SVT Nyheter att deras medlemmar, i flera olika branscher, har signalerat om att arbetsgivare missbrukar krispaketen.

– I vissa fall har cheferna varit väldigt öppna och sagt att de förväntar sig att personalen ska jobba 100 procent. Man utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, till SVT Nyheter.

Enligt DN har även regeringen uppmärksammats på att det förekommer fusk med krispengarna. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till tidningen att flera visselblåsare, oberoende av varandra, har slagit larm.

Finansministern: Reglerna kan skärpas

– Det är visselblåsare som hör av sig, både till myndigheter och till politiker. Människor som ringer och berättar att de blivit tvingade att gå ner i permittering fast de fortfarande jobbar heltid, med hot om att annars bli uppsagda.

För att få bukt med systemet tillsätter man nu en specialstyrka med 100 handläggare från Skatteverket som ska granska ansökningarna. Magdalena Andersson utesluter inte att man kan behöva ändra regelverket:

– Vi tvekar förstås inte på att skärpa reglerna om vi ser att det är bedragare som skor sig på det här, säger hon till DN.