Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Företagare placerade pengar i skatteparadis – krävs på miljoner

Placeringen av tillgångar i ett så kallat brevlådeföretag under finanskrisen redovisades inte för Skatteverket. I efterspelet av Panamaläckan krävs nu företagaren i Uddevalla på två miljoner kronor.

Beslutet som Bohusläningen tagit del av bygger på uppgifter som har framkommit genom den omfattande läckan av hemliga dokument som det internationella journalistnätverket ICIJ avslöjade våren 2016.

Då började också Skatteverkets jakt på dolda tillgångar och skattesmitare i Sverige.

I december 2017 kom nyheten att Nordea bötfällts av finansinspektionen i Luxenburg för att ha brutit mot landets penningtvättslagstiftning, efter att ha hjälpt rika kunder att via advokatfirma skapa brevlådeföretag i Panama.

Uddevallabon, som driver företag i en lokal koncern, hävdar i svar till Skatteverket att det var banken som tog initiativ till det aktuella upplägget.

I utredningen konstateras att företagaren förvärvade en ränteobligation hos Nordea i Luxenburg hösten 2009 för runt 4,5 miljoner kronor. Tillgången flyttades därefter över till ett nyskapat offshorebolag, vilket även brukar kallas brevlådeföretag, något som under de kommande åren genererade stora ränteintäkter.

Köpet ska ha finansierats genom kredit och varit lönsamt tack vare den fasta räntesatsen på 8,4 procent, väsentligt högre än kostnaden för de lånade pengarna.

Förutom avkastningen, som enligt Skatteverket uppgår till drygt 1,1 miljoner kronor, ska bolaget i det forna skatteparadiset Panama sedan ha tömts på tillgångar och upplösts.

Företagaren själv medger brister i redovisningen och uppger sig acceptera viss beskattning i efterhand men avser ta strid i högre instans då betydande delar av Skatteverkets bedömning ifrågasätts.