Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tobin Properties sålde inga bostäder under fjärde kvartalet. Arkivbild.

Förlusttyngt Tobin redovisar försäljningsras

Den hårt pressade bostadsutvecklaren Tobin Properties har efter en serie vinstvarningar summerat 2018. Försäljningen har tvärnitat och det blev som bolaget befarat en förlust för helåret, enligt bokslutet.

Kort efter andra vinstvarningen på några månader redovisar bostadsutvecklaren Tobin Properties en helårsförlust för 2018 på nästan 27 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 54 miljoner för 2017.

Noll sålda bostäder

Av bokslutet framgår även tydligt att försäljningen har tvärnitat.

"Antalet bostäder sålda på bindande avtal uppgick till noll", skriver Tobin Properties, om utvecklingen under fjolårets fjärde kvartal.

Några produktionsstarter under fjärde kvartalet blev det inte heller för bolaget, som har nästan 500 lägenheter i pågående produktion.

Tobin Properties – som har fastighetsbolaget Klövern som huvudägare och är fokuserat på att producera och sälja nybyggda bostadsrätter i Stockholmsområdet – inledde 2018 med en vinstprognos på en kvarts miljard för helåret. Det visade sig dock ganska snabbt vara ett ohållbart mål. Prognosen sänktes först till 75–125 miljoner för att i oktober justeras ned till 25–50 miljoner kronor.

I den senaste vinstvarningen, i början av februari i år, blev det tydligt att 2018 skulle sluta med förlust. Prognosen sattes till minus 25–30 miljoner kronor.

"Tecken på återhämtning"

Den tvära inbromsningen syns även tydligt i form av ett ras för värdet på sålda lägenheter under året, från 1,2 miljarder 2017 till 67 miljoner under 2018.

Men företagsledningen har inte gett upp hoppet.

"Tobin Properties försäljningsutveckling under det fjärde kvartalet vittnar om en fortsatt avvaktande marknad för nyproducerade lägenheter i Stockholm. Situationen på andrahandsmarknaden har dock stabiliserats och visar tecken på återhämtning", skriver Patrik Mellgren, tillförordnad vd för Tobin Properties, i rapporten.

Tobin Properties styrelse föreslår ingen utdelning för stamaktien, men delar som väntat ut 11:50 kronor per preferensaktie i år igen.