Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För den som sover med öppna fönster finns risken att inte full ersättning betalas vid inbrott. Arkivbild.

Försäkringssmäll för svalkade inbrottsoffer

Sover du med fönstret öppet? Då riskerar du 25 procent i nedsättning vid inbrott, beroende på vilket försäkringsbolag du har, skriver Sundsvalls tidning.

Med tropiska nätter där temperaturen aldrig nått under 20 grader är det många som valt att sova med både balkongdörrar och fönster på vid gavel. Men en svalkad natts sömn kan innebära att du inte får ut full ersättning vid inbrott.

- Det är väl ganska troligt att man vaknar om någon klättrar in i ett rum där man ligger och sover. Men har man öppet i ett annat rum, där ingen befinner sig, då riskerar man en 25-procentig nedsättning av ersättningen, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert vid Trygg-Hansa till Sundsvalls tidning.

Även Folksam säger att det endast är okej att ha öppna fönster där man sover. Annars kan det bli avdrag på ersättning vid inbrott. Men försäkringsbolagen är inte enade. Länsförsäkringar är mer generösa och delar ut full ersättning även om man har öppna fönster i andra rum, så länge man är hemma.

- Men dörrar ska vara låsta, även balkongdörrar, annars kan det bli nedsatt ersättning, säger Bjarne Lindén, Länsförsäkringar.

För If-kunder är det okej med öppna fönster i rummet du sover, men de uppmanar även alla att använda det sunda förnuftet och göra det svårt för tjuven.

- Vi försöker anpassa oss efter den situation våra kunder är i och den här sommaren är det klart att många vill sova med öppna fönster för att få lite svalka, säger Caroline Starck, informationschef på If.