Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De nya gps-satelliterna drivs av stora solpaneler. På bilden testas panelerna i Lockheed Martins anläggning nära Denver förra året.

Första satelliten i nytt gps-nät på plats

En Falcon 9-raket har fört ut den första gps-satelliten av den nya, tredje generationen i omloppsbana. Uppskjutningen är en milstolpe för Elon Musks rymdföretag Space X – och för digital navigering i hela världen.

Space X är en uppstickare i rymdbranschen, och har tidigare inte haft tillgång till de lukrativa kontrakt som kallas "National Security Space", alltså rymduppdrag som anses avgörande för USA:s nationella säkerhet.

När sådana satellituppdrag gick till Boeing och Lockheed utan upphandling stämde Space X 2014 USA:s flygvapen. Efter att ha fått rätt i domstol har nu Space X kontrakt på att lägga upp flera gps-satelliter i omloppsbana.

Militärt projekt

Gps (Global Positioning System) används av miljarder mobiltelefoner och andra apparater för att navigera i hela världen. Men från början är det – liksom själva internet – USA:s militära projekt. För att det ska fortsätta fungera måste nya satelliter sättas ut när de äldre inte fungerar längre, och då passar man också på att finslipa tekniken.

I och med helgens uppskjutning inleds gps tredje generation, som efter hand – liksom tidigare upplagor – ska bestå av drygt 30 satelliter.

Jämfört med första och andra generationen ska trean innebära kraftigt förbättrad precision. Den möjliggör också samarbete med andra navigationssystem, vilket breddar användningsområdena och möjligheterna för många användare världen över, skriver space.com.

Amerigo Vespucci

De nya gps-satelliterna tillverkas fortfarande av försvarsjätten Lockheed. Den som nu skjutits upp kallas Vespucci, efter den italienske sjöfararen Amerigo Vespucci (1454–1512) som även gav namn åt Amerika.

Det väntas dock dröja minst ett halvår innan Vespucci med kollegor från generation tre kopplas in i aktiv tjänst. Först ska satelliten testas ordentligt på sin position ute i rymden.