Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förtroendet för Boeing väntas sjunka efter att man stoppat den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 Max 8. Arkivbild.

Förtroendet för Boeing i botten

Svåra tider väntar för Boeing sedan den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 stoppats i stora delar av världen.

Totalt rör det sig om omkring 370 Boeing-plan som nu står på backen och inte får lyfta, enligt Jan Ohlsson.

- Det kan finnas några länder som fortfarande flyger planen, men det är inga större mängder.

Desto fler plan av modellen, mellan 4 000 och 5 000, är beställda och väntar på att levereras till sina köpare. Men att alla köpare kommer att vilja betala fullt pris för planen i nuläget är inte sannolikt, menar Jan Ohlsson. Globalt innebär stoppet stora kostnader.

- Det handlar om miljardbelopp. Det finns en risk att allt hamnar på Boeings bord. Boeing kommer få ha kraftiga rabatter på nya flygplan för att behålla kunderna och det kommer ge stora förluster, säger han.

Gediget arbete

Efter att flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 varit inblandad i två flygkrascher på kort tid har modellen stoppats av länder och flygbolag i nästan hela världen. På tisdagen beslutade den europeiska luftfartsmyndigheten EASA att alla flygningar med planet skulle stoppas. På onsdagen stoppade även USA och Kanada Boeing-planen och kort därefter rekommenderade flygplanstillverkaren själv att alla flygningar med modellen ska stoppas.

Hur länge flygplanen kommer att hållas på marken är svårt att säga, enligt Jan Ohlsson. Det kan ta från en månad och upp till ett halvår. Boeing har nu ett gediget arbete framför sig för att ta reda på vad som orsakat de båda flygolyckorna i Indonesien och Etiopien och om det finns en koppling dem emellan.

Boeing själva har haft misstankar om att det kan finnas en bugg i flygplanens nödsystem. Att gå igenom programvaran för systemet och eventuellt programmera om det kan ta tid.

- Boeing kanske, kanske kan fixa programvaran på en månad, men det är inte så troligt. De måste dessutom få haveriutredningarna i dessa två fall klara och sådant brukar inte gå så fort. Frågan är om man vågar släppa upp planen innan man klarlagt allt detta i detalj.

Jan Ohlsson menar också att det knappast rör sig om bara ett fel som Boeing måste åtgärda. Flera amerikanska piloter har tidigare haft synpunkter på flygplansmodellen, bland annat dess manual.

- Hela planet är ett havsverk.

Mardrömsscenario

TT: Vad händer om stoppet håller i sig längre än sex månader?

- Då går Boeing i konkurs. Det vore ett mardrömsscenario som ingen vågar tänka på, då är modellen död.

För den globala flygtrafiken innebär Boeing-stoppet, precis som i Sverige, en hel del inställda avgångar, förseningar och ombokningar eftersom omkring 370 plan fattas. Det finns bolag som är specialiserade på att hyra ut ersättningsplan med besättning vid kriser som denna. I hela världen rör det sig om totalt 50 till 60 ersättningsplan, enligt Jan Ohlsson.

- Det går inte att ersätta nära 370 plan med 50-60. Dessutom kanske de inte har samma storlek och räckvidd och det kanske inte finns tillräckligt med piloter.

- De bolagen har goda dagar framför sig nu eftersom att alla vill ha deras plan.

TT: Finns det några andra nödlösningar att ta till för den globala flygtrafiken?

- Globalt får man pussla för varje dag, det är trollkarlens jobb att planera hur de här planen ska flyga. Du tar de viktigaste turerna först med flest passagerare, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Boeings aktiekurs har rasat efter olyckan. I måndags, första handelsdagen efter flygolyckan i Etiopien, dök den med 13 procent. Sedan dess har den återhämtat sig något, men totalt sett har aktien tappat runt 10 procent under veckan.