Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Facebook erkänner: Instagram är skadligt för unga tjejer

Utåt sett har Facebook tonat ner de negativa effekterna av att använda det sociala mediet Instagram. Men i en intern rapport erkänner företaget att appen är ”skadlig” för unga tjejer, rapporterar Wall Street Journal.
”32 procent av tonårstjejerna sa att när de mådde dåligt över sina kroppar, fick Instagram dem att må sämre”, konstaterar forskare i rapporten som tidningen tagit del av.

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg sa i mars att sociala medier kan ha positiva effekter på användarnas mentala hälsa. Och Instagrams högste chef Adam Mosseri sa ett par månader senare att forskning tydde på att effekten på unga användares välmående troligen är ganska liten, enligt WSJ.

Men internt har Facebook forskat kring frågan i flera år, skriver tidningen, och företaget konstaterar i en en intern rapport som WSJ har tagit del av att Instagram är skadligt för unga tjejer.

”Vi förvärrar tonårstjejers problem med kroppsuppfattning”, skriver forskarna, som är anställda av Facebook.

Har presenterat resultaten för Facebooks ledning

På en annan sida konstaterar man att tonåringar skyller ökad grad av ångest och depression på Instagram.

Enligt dokumenten som WSJ har tagit del av har forskningsresultaten presenterats för Facebookledningen, bland annat på en presentation som ska ha hållits för Mark Zuckerberg under förra året.

Facebook har tidigare motiverat beslutet att hemligstämpla intern forskning med att det främjar öppen och ärlig dialog och intern brainstorming.

Facebook köpte Instagram år 2012 för en miljard dollar.