Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Facebook lanserar kryptovaluta. Arkivbild

Facebook lanserar kryptovaluta

Det sociala nätverket Facebook kommer att lansera en kryptovaluta med namnet libra som ska bli en hörnsten i ett globalt och mobilt betalningssystem.

Facebook beskriver libra som en ny global valuta som ska lanseras 2020. I den sammanslutning på 28 partners som står bakom valutan finns bland annat företag som Visa, Mastercard, Vodafone, Paypal och Spotify, men Facebook hoppas att fler ska ansluta sig och skjuta till kapital.

Tanken är att valutan ska vara reglerad och backas upp av en pool av valutor och statsskuldväxlar – en sorts valutareserv – som ska förvaras i olika länder runt om i världen. Detta ska stabilisera kursen, till skillnad från befintliga kryptovalutor som bitcoin, som har en väldigt turbulent kurs.

Libran ska även vara tillgänglig för människor som saknar bankkonton, som vill göra enkla och snabba betalningar med låga transaktionskostnader via mobiltelefonen.

Libra ska göras tillgängliga via en digital plånbok med namnet Calibra, som Facebook kommer lansera, men även från andra källor.

"Internet har gett alla tillgång till hela världens information och demokratiserat tillgången till fri kommunikation, men pengar har förblivit vad det var", skriver David Marcus, tidigare chef på betaltjänsten Paypal men numera den som leder Facebooks satsning på kryptovalutan libra.