Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Illustration av Facebooks nya satsning i Luleå. Pressbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Facebook storsatsar i Luleå

Facebook bygger ut sitt datacenter i Luleå till nästan dubbla storleken – vilket kommer att göra anläggningen till en av världens största.

Mediejätten etablerade sitt första datacenter i Luleå 2011, och var då bolagets första satsning utanför USA. Sedan dess har regionen utvecklats till Europas ledande kluster med 18 olika datacenter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Vi har säkerställt att vi har mark och energi så att de kan växa här, säger Niklas Nordström, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå.

Naturlig kyla som håller ner energinivåerna, tillgången till vattenkraft, relativt låga energipriser och ett universitet som förser med arbetskraft. Det finns flera anledningar till att den globala nätverkstjänsten valt just Luleå.

- Det är en mix av de här delarna som gör att de trivs, säger Niklas Nordström.

Förutom det växande datacentret utökar Facebook sin satsning med en tredje serverhall. De väljer också att etablera ett utvecklingscenter "Technology Deployment Centre” i Luleå Science Park.

- Exakt vad det är vet vi inte riktigt, men det innebär att det kommer ännu flera jobb som inte bara är kopplade till datacentret. Det är väldigt lyckosamt för Luleå och för Sverige, säger Niklas Nordström.

Än så länge är det för tidigt för att fastställa hur många nya jobb det handlar om. Men enligt Niklas Nordström rör det sig eventuellt om ett 100-tal nyanställningar i själva datacentret.