Facebooks ägarbolag redovisar ett sämre resultat än väntat. Arkivbild.
Facebooks ägarbolag redovisar ett sämre resultat än väntat. Arkivbild. Bild: Richard Drew/AP/TT

Facebooks resultat sämre än väntat

För första gången någonsin redovisar Facebooks moderbolag Meta en minskad omsättning jämfört med samma period förra året.

ANNONS

Det svaga resultatet förklaras med vikande annonsintäkter, den allmänna osäkerheten kring ekonomin – samt den hårdnade konkurrensen från utmanaren Tiktok.

Omsättningen sjönk med 1 procent jämfört med förra året och landade på 28,8 miljarder dollar, en siffra som i sin tur kan jämföras med förväntade 28,9 miljarder dollar.

Lägre takt

Meta har under året anställt mycket personal och vd Mark Zuckerberg säger i ett konferenssamtal med analytiker att bolaget nu saktar ner sin investeringstakt och planerar att "stadigt minska" personaltillväxten.

– Det här är en period som kräver mer intensitet. Räkna med att vi får mer gjort med mindre resurser.

Meta befinner sig i en förändringsresa mot visionen om det så kallade "metaverse" – ett slags virtuell 3D-värld som enligt Zuckerberg ska ge användaren en upplevelse av att internet väcks till liv, en plats som människor praktiskt taget kan "träda in i" snarare än att bara stirra på en skärm.

ANNONS

Bolaget investerar miljarder dollar i sina metaverse-planer som sannolikt kommer att ta år för att bli lönsamma. Namnändringen från Facebook till Meta i höstas är en del av planen.

– Räkna med att Metas nedgång kommer att fortsätta tills Meta kan tjäna pengar på metaverse, säger Raj Shah vid konsultfirman Publicis Sapient.

Förväntat

Metas aktie föll något i efterhandeln, men det blev ingen djupdykning vilket tyder på att Wall Street i stort sett hade förväntat sig den svaga resultatrapporten.

Bolaget redovisade en vinst på 6,7 miljarder dollar eller 2:46 dollar per aktie, medan förväntningarna låg på 2:59 dollar per aktie.

Andra konkurrerande techjättar som Google, Twitter och Snap har i likhet med Meta också presenterat svagare resultat.

ANNONS