Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bland annat frisörsalonger ska få tillgång till stödet. Arkivbild.
Bland annat frisörsalonger ska få tillgång till stödet. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Fem miljarder i stöd till enskilda firmor

För att stötta enskilda firmor under 2020 och 2021 föreslår regeringen ett stöd på fem miljarder kronor. Men krispaketet kommer för sent hävdar C och M.
– Det har dröjt alldeles för länge för det här stödet att komma på plats, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

Syftet med stödet är att hjälpa företag som tappat stora delar av intäkterna under pandemin, men som inte kunnat dra nytta av tidigare åtgärder, som korttidspermitteringar och omställningsstöd.

– Det kommer att träda i kraft under hösten för att hjälpa enskilda firmor som har det väldigt tufft. Det är en rättvisefråga och för att de här företagen ska ha en chans att överleva krisen, säger Annie Lööf.

"Inte först till kvarn"

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger även hon att stödet kommer för sent.

– Det har dröjt alldeles för länge. Vi har kämpat för att det ska komma ett krispaket till enskilda näringsidkare sedan början av sommaren men jag är glad att det nu kommer.

– Det är en seger för de småföretagare som tidigare inte fått stöd, fortsätter Svantesson.

Regeringens förslag föreslås träda i kraft så snart som möjligt och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Cirka 46 000 företag uppges beröras av stödet, däribland kulturarbetare, hantverkare, frisörer och frilansare.

Företagen ska kunna få ersättning med 75 procent av omsättningstappet, förutsatt att de haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år. Stödet ska gå till att täcka förlorade intäkter från mars till juli i år.

Utbetalningar under hösten

Totalt uppskattas stödet till företagen landa på fem miljarder kronor, men enligt Lööf kommer mer att läggas ut om det behövs.

– Det är inte så att det är först till kvarn. De företag som har så här stora tapp kommer att få stöd, säger Annie Lööf.

Som mest kommer 120 000 kronor att betalas ut per näringsidkare.

– Målsättningen är att lagstiftningen ska vara på plats i mitten av oktober och att man ska kunna få utbetalningen under hösten, säger Lööf.

För många företag som nu går på knäna kommer de här insatserna att vara avgörande, konstaterar hon.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för landets företag är att pressa tillbaka smittan så att ekonomin kan komma i gång. Under tiden måste vi hjälpa krisande företag, säger Annie Lööf.

Åsa Johansson/TT

Robin Salomonsson/TT

– Den enskilt viktigaste åtgärden för landets företag är att pressa tillbaka smittan så att ekonomin kan komma i gång, säger C-ledaren Annie Lööf. Arkivbild.
– Den enskilt viktigaste åtgärden för landets företag är att pressa tillbaka smittan så att ekonomin kan komma i gång, säger C-ledaren Annie Lööf. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Stöd beviljas under följande förutsättningar:

* att nettoomsättningen under mars–april i år understeg 70 procent av omsättningen samma period i fjol;

* att nettoomsättningen under maj understeg 60 procent av omsättningen maj i fjol;

* att nettoomsättningen under juni–juli understeg 50 procent av omsättningen samma månader i fjol.

Källa: Regeringskansliet