Nordeas kontor vid Lindhagensplan. Arkivbild.
Nordeas kontor vid Lindhagensplan. Arkivbild.

Finländsk Nordea-utredning stoppas

Finländsk polis har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Nordea för misstänkt penningtvätt. De misstänkta brotten anmäldes av Bill Browders fond Hermitage Capital Management i oktober i fjol.

ANNONS
|

Nordeas aktie lyfter 2,2 procent efter beskedet. Även andra nordiska bankaktier, som Swedbanks och Danske Banks, följer med uppåt.

Polisen motiverar beslutet med att påstådda brott är preskriberade då de begicks före 2009 och att målet inte har sin juridiska hemvist i Finland då de misstänkta transaktionerna ska ha genomförts i Estland och Litauen.

Avser att överklaga

Hermitage avser att överklaga beslutet, skriver fonden i ett pressmeddelande som publicerats på Browders konto på Twitter.

Hermitage anmälde i oktober i fjol misstänkta grova bedrägerier och penningtvätt för 234 miljoner dollar (2,2 miljarder kronor) med hjälp av över 500 bankkonton i Nordea med koppling till den så kallade Magnitskijhärvan.

ANNONS

Enligt Hermitage ska finländska Nordea-konton ha använts för penningtvätten, som ska ha pågått under 2006–2015. Pengarna ska enligt anmälan ha förts över till Nordea-konton från misstänkta företagskunder med konton i Danske Banks estländska filial och den litauiska banken Ukio Bank.

"Om penningtvätt i EU ska stoppas krävs det seriösa och rigorösa åtgärder från brottsbekämpande myndigheter. Baserat på den respons vi har fått i dag från finska utredare är deras inställning vare sig seriös eller rigorös", skriver Browder i en kommentar.

Avled i fängsligt förvar

Enligt Browder kommer de pengar som han menar har tvättats med hjälp av Nordeakonton från ett ryskt skattebedrägeri 2007, där Hermitages ryska fond blev plundrat på totalt 230 miljoner dollar, motsvarande 2,1 miljarder kronor.

Skattebedrägeriet kallas ofta Magnitskijhärvan, då den Hermitage-advokat som utredde fallet hette Sergej Magnitskij. När Magnitskij hade avslöjat bedrägeriet sattes han själv i fängsligt förvar i Moskva, där han under hösten 2009 avled vid 37 års ålder.

Nordea skriver i en kommentar till beslutet att banken har en strikt inställning mot penningtvätt och annan finansiell brottslighet.

"Vi har alltid rapporterat till relevanta myndigheter när vi har sett något misstänkt", skriver Sakari Wuolijoki, chefsjurist på Nordea Finland i ett uttalande.

TT
Fakta: Utredningar mot Swedbank och Danske Bank

Bill Browders och Hermitage Capital Managements anklagelser mot Nordea har förts fram samtidigt som Danske Bank och Swedbank utreds i flera länder för omfattande misstänkt penningtvätt i Baltikum – både av tillsynsmyndigheter och av åklagare. Bedömare befarar att Swedbank och Danske Bank kan drabbas av omfattande böter och sanktioner, bland annat från amerikanska myndigheter som granskar de misstänkta transaktionerna.

Nordea har tidigare gjort en avsättning på 95 miljoner euro för att täcka eventuella böter med koppling till penningtvätt. Även Danske Bank har gjort stora avsättningar av samma anledning, vilket dock Swedbank hittills inte har gjort.

ANNONS