Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brittiska William Hill lägger bud på spelbolaget Mr Green. Arkivbild.

Fler storaffärer i spelbranschen väntar

Efter det brittiska miljardbudet på spelbolaget Mr Green – räkna med fler storaffärer i branschen inför den nya spellagen som träder i kraft vid årsskiftet.

Affären var delvis triggad av att spelbolagsaktiernas värde tryckts ner det senaste året, i spåren av osäkerhet kring den nya spellagen i Sverige. Det syns tydligt i att andra spelbolagsaktier nu rusar på börsen, bland andra Leo Vegas, Cherry och Global Gaming. Fler storaffärerna väntar förmodligen, enligt Kristoffer Lindström.

- Jag tror det kan komma fler affären, säger han.

Inte förvånad

Budet på Mr Green kom heller knappast som någon blixt från en klar himmel, enligt bedömarna.

- Det här var ingen affär som man blev särskilt förvånad över, säger Sharish Aziz, bettinganalytiker på Danske Bank.

Hon ser framför sig fler affärer när branschen förmodligen konsolideras ytterligare inför att Sverige får en ny spellicenslag från 1 januari.

- Nu positionerar sig spelbolagen så mycket som möjligt, säger hon.

De många mindre spelbolagen som snabbt dykt upp de senaste åren lär få svårare med ett licenssystem, tror Kristoffer Lindström. Skatten på 18 procent av spelintäkterna innebär ökade kostnader och då blir det viktigare att vara stor.

Över 50 bolag

Det vimlar av spelbolag och ännu fler varumärken. Över 50 bolag har sökt spellicens hos Lotteriinspektionen. I dag drivs deras verksamhet utomlands ifrån, ofta Malta, och alltid på nätet eftersom spelbolagen fram till årsskiftet inte har tillstånd att bedriva spel i Sverige – i praktiken ett svenskt spelmonopol som kommit att bli ett slag i luften.

William Hill är ett av Storbritanniens större spelbolag, men är traditionellt lite svagare på onlinespel. Med köpet av Mr Green stärker britterna sin närvaro på mobilplattformarna och får samtidigt in foten ordentligt i Norden där spelandet är stort.

- Norden är attraktiva marknader, säger Aziz.

Budet på Mr Green är relativt dyrt, konstaterar hon, en budpremie på närmare 50 procent baserat på börskursen i tisdags, vilket visar på attraktiviteten av att närvara på de nordiska marknaderna.

Affären fick direkt klartecken från de svenska huvudägarna och styrelsen.