Jesper Havsberg och Linn Warnö upplever att närheten till Norge skapar en stabil efterfrågan på fritidshus i Strömstad.
Jesper Havsberg och Linn Warnö upplever att närheten till Norge skapar en stabil efterfrågan på fritidshus i Strömstad.

Flexibelt arbetsliv och fiber gynnar fritidshusmarknaden

Sommaren är högsäsong, som den alltid har varit. Men utmed kusten är gränsen mellan villa och fritidshus flytande. Allt fler i yrkeskarriären väljer att ta långhelg på kusten, i sin andra bostad, andra delar av året. Ofta i kombination med lite arbete.

ANNONS
|

Att Skatteverket sedan 2015 inte längre gör någon skillnad i taxeringen mellan fritidshus och andra småhus, är en sak.

Men kan det också vara så att kontrasten mellan arbete och fritid, för många människor, inte är så skarp som förr?

Under en dagstur i norra Bohuslän söker vi svar på hur marknaden ser ut och hur den har förändrats med åren.

Första stoppet blir vid gamla Richters konservfabrik i Fjällbacka. I en lokal med utsikt mot bryggor och skärgård driver Jacob Agertoft Joreviken fastighetsbyrå.

Fiber gör att fler kan flexa

Han ser utbyggnaden av bredband med fiber som en nyckel till att stockholmare åter har börjat få upp ögonen för hus på västkusten.

ANNONS

– Ett tag tyckte många att det låg för långt bort för att åka hit på helgerna. Då flög man hellre utomlands över en weekend. Nu upplever jag att fler, som har råd, vill ha allt på ett annat sätt, säger han.

Mycket har med arbetsliv att göra.

– Folk som har möjlighet att vara flexibla i sitt arbete kan samla på sig lite jobb under veckan att göra på fredagen här. Den extra dagen, om man åker hit redan på torsdagen, betyder mycket för att det ska upplevas vara värt det, säger Agertoft.

Norsk marknad i Strömstad

När jag på eftermiddagen rullar in i centrala Strömstad radar fastighetsmäklarna upp som i ett pärlband kring en park. De som är på husjakt kan besöka fem olika kontor inom 150 meters radie.

– Det är väldigt annorlunda här eftersom vi jobbar så mycket mot den norska marknaden. Det är viktigt för norrmännen att kunna använda husen året om. De som har råd har ofta både en hytte i fjällen och en på kusten, säger Linn Warnö som driver Askengren fastighetsmäklare i Strömstad tillsammans med Jesper Havsberg.

Har skyhöga förväntningar vid försäljning

De bedömer att det har blivit färre hus på marknaden i prisklassen 10–15 miljoner kronor jämfört med för några år sedan.

ANNONS

– Känslan är att premiumsegmentet har minskat. Ägare som bor i storstadsregioner och ska sälja sina hus här har ofta skyhöga förväntningar. Det kan vara en utmaning. Och även om köparna har 20 miljoner kontant, som ofta är fallet på den nivån, så är de ändå kräsna och låter det ta sin tid innan de bestämmer sig, säger Jesper Havsberg.

Den enkla sommarstugan utan moderna faciliteter, som ofta står tom från augusti till juni, förekommer. Men är inte den vanligaste modellen.

Ett typiskt fritidshus på kusten är snarare ursprungligen byggt som helårsbostad och fungerar nu som en andra bostad olika delar av året. Något som inte minst lockar storstadsbor i lägenhet utan trädgård.

Uthyrning kan bidra till finansieringen

Även om ägarna är skrivna på annan ort märker lokala handlare att omsättningen ökar inte bara på sommaren utan också vanliga helger oavsett årstid.

– Användningen av ett hus ändrar sig också beroende på var ägaren befinner sig i livet. Ibland vill man bo här på helgerna, ibland under längre perioder och ibland vill man hyra ut. Speciellt för dyrare hus kan uthyrning över sommaren vara en del av finansieringen, säger Jacob Agertoft.

I Strömstad är det också påtagligt att speciellt norrmän är i sina fritidshus av och till oavsett årstid. Till Sarpsborg och Halden, men även Osloregionen är det pendlingsavstånd.

ANNONS

– I stället för att bara komma hit på helgerna kan det under sommaren vara så att de bor i sina fritidshus och åker till kontoret i Norge, säger Linn Warnö.

ANNONS