Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Coronaviruset har inte lyckats göra några starka avtryck i volymerna för årets första kvartal", säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Fortsatt höga volymer i Göteborgs hamn

Trots att stora delar av Europa stänger ner ser inte Göteborgs hamn några större effekter av den pågående pandemin.
"Coronaviruset har inte lyckats göra några starka avtryck i volymerna för årets första kvartal", kommenterar vd Elvir Dzanic.

Göteborgs hamn är Sveriges största hamn. Det innebär att hamnens volymer ger en bild om hur handeln med omvärlden fungerar för hela det svenska näringslivet. Och rapporten för första kvartalet, mitt i coronakrisen, är positiv. Under årets första tre månader ökade containervolymerna med åtta procent jämfört med samma period 2019. I mars var exportökningen hela tio procent.

"Vi har haft stort fokus på att hålla hamnen öppen och det har vi lyckats med, det har varit en grundförutsättning. Dessutom har stora delar av Sverige varit fortsatt öppet och produktivt under pandemin", säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

Sjuktalen i hamnen har också varit normalt låga vilket lett till att en viss arbetsro. Däremot har färje- och kryssningstrafiken drabbas hårt av de reserestriktioner som gäller sedan mitten av mars. Färjetrafiken är begränsad och alla anlöp av kryssningsfartyg har ställts in en tid framöver.

Elvir Dzanic förväntar sig en inbromsning under andra kvartalet till följd av läget i omvärlden. Bland annat tros stoppet på Volvo kombinerat med minskad nybilsförsäljning att påverka andra kvartalet stort.

Rapporten för första kvartalet, mitt i coronakrisen, är positiv. Under årets första tre månader ökade containervolymerna med åtta procent jämfört med samma period 2019. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg hamn är Nordens största hamn.

Omkring 30 procent av svensk utrikeshandel går via Göteborgs hamn och hälften av all containertrafik.

Göteborgs hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg.