I tisdags slogs rekord för elpriserna i södra Sverige med 4:25 kronor per kWh. Sedan dess har priserna vikt neråt. Arkivbild.
I tisdags slogs rekord för elpriserna i södra Sverige med 4:25 kronor per kWh. Sedan dess har priserna vikt neråt. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fortsatt nedåt för elpriserna

ANNONS

Efter prisrekordet i inledningen av julveckan är det stadigt nedåt vad gäller elpriserna i södra Sverige, elprisområdena 3 och 4.

På den nordiska elbörsen Nordpool sätts elhandelspriset för en kilowattimme (kWh), exklusive skatt och moms, preliminärt till 1:32 kronor på juldagen, jämfört med julaftonspriset på 1:43 kronor.

I elprisområde 1 och 2, som omfattar områden i norra Svealand och hela Norrland blir priset bara en fjärdedel, 32 öre per kWh.

I tisdags slogs prisrekord i södra Sverige med 4:25 kronor som dagspris, en ordentlig uppgång från måndagens rekord på 3:08.

På juldagen förra året, ett år med osedvanligt låga elpriser, kostade en kWh i prisområde 4 bara 18 öre och 28 öre i elprisområde 3, där bland annat Stockholm ligger.

ANNONS

Vindkraften ger betydligt mer el än i början av veckan och stod vid lunchtid på julafton för en tredjedel av den svenska produktionen.

ANNONS