Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SAS-planen fortsätter att stå på marken. Arkivbild.

Fortsatt strejk – SAS ställer in fler flyg

SAS ställer in avgångar även på onsdagen, över 500 stycken, till följd av pilotstrejken. Norsk kabinpersonal permitteras medan svenska kabinanställda tillfälligt omplaceras.

De skandinaviska SAS-piloternas strejk är nu inne på femte dagen. Under tisdagen är omkring 550 av flygbolagets avgångar inställda och antalet drabbade passagerare bara växer.

Och inför onsdagen ställer bolaget redan nu in ytterligare 504 avgångar, vilket berör cirka 47 000 resenärer.

I den norska verksamheten ska runt 930 kabinanställda samt 70 lastare permitteras gradvis med start den 1 maj. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta kabinpersonalen.

Inte i Sverige

Enligt Freja Annamatz, presschef på SAS Sverige, är det en vanlig åtgärd i Norge vid den här typen av händelser och sker enligt de kollektivavtal som gäller där.

- I Sverige har vi inte det systemet och inte i Danmark heller. I Sverige omdisponerar vi medarbetare och det har vi redan gjort, säger Freja Annamatz till TT.

Det kan exempelvis innebära att kabinanställda får arbeta på en flygplats tillfälligt.

Viktoria Svensson, ordförande för det svenska kabinfacket SCCA, kommenterar det norska varslet i ett mejl till TT:

"Det väntar en tuff situation för våra norska kabinkollegor men vi i SCCA hoppas att detta för kabin och piloter starkare tillsammans i kampen om att bevara våra skandinaviska arbetsplatser."

Fortsatt stöd

I Sverige har arbetsgivare inte samma arbetsrättsliga möjligheter som i Norge att slippa betala lön till anställda vars arbetsuppgifter inte kan utföras på grund av konflikt. På frågan om vilka verktyg SAS kan tänkas ta till om konflikten blir långvarig svarar Viktoria Svensson:

"Vi har diskuterat alla möjliga tänkbara scenarier men det är inget jag vill kommentera."

Varslet för de kabinanställda i Norge har inte påverkat kabinfackets stöd för piloternas strejk, förklarar hon:

"Vi i den svenska kabinföreningen SCCA stöttar helhjärtat våra piloter i kampen om bättre arbetsvillkor och att bevara skandinaviska arbetstillfällen."

Några signaler om att parterna är närmare en lösning har inte kommit. Parterna har inte varit i kontakt med varandra och några nya förhandlingar är inte inbokade, enligt Jan Sjölin på Medlingsinstitutet.