Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

EU har fått preliminärt grönt ljus för att starta handelsförhandlingar med USA. Arkivbild.

Franskt nej till EU:s handelssamtal med USA

EU har fått preliminärt grönt ljus för formella handelssamtal med USA, enligt källor i Bryssel. Frankrike tänker rösta nej när det officiella beslutet tas på måndag, men det stoppar inte förhandlingsmandatet.

EU-ländernas ambassadörer sade på torsdagen ja till att inleda formella handelssamtal med USA, enligt källor i Bryssel. Det slutliga beslutet om mandat att inleda förhandlingar väntas när EU:s jordbruksministrar träffas på måndag. Och då kommer Frankrike att rösta nej, meddelar det franska presidentkansliet.

Frankrike hänvisar till återkommande hot från USA:s president Donald Trump om olika straffåtgärder mot EU och till USA:s beslut att dra sig ur Parisavtalet om klimatet. I uttalandet från Elyséepalatset sägs också att Frankrike troligen blir det enda landet som röstar nej.

Eftersom det handlar om ett majoritetsbeslut där inte alla länder behöver vara eniga så kommer de franska invändningarna inte att blockera öppnandet av handelssamtal med USA.

EU-kommissionen har sökt två olika förhandlingsmandat. Ett gäller att ta bort tullar på industriprodukter, det andra handlar om att göra det enklare för företag att får produkter godkända i USA och EU.

När kommissionen presenterade sina förslag i januari fick de stöd av de flesta medlemsländerna men Frankrike satte sig på tvären och krävde att jordbruksprodukter skulle undantas. Frankrikes president Emmanuel Macron har också krävt att USA först ska skriva på Parisavtalet.

Handelsrelationerna mellan EU och USA ansträngdes ytterligare i måndags när USA:s president Donald Trump hotade med nya tullar på EU-varor som straff för att EU subventionerar franska Airbus.