Bitcoin steg i värde efter att optionshandel möjliggjorts. Men den som känner sig lockad att investera i kryptovalutan bör vara medveten om riskerna, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.
Bitcoin steg i värde efter att optionshandel möjliggjorts. Men den som känner sig lockad att investera i kryptovalutan bör vara medveten om riskerna, varnar Finansinspektionen. Arkivbild.

"Fundera på varför du ska köpa bitcoin"

Värdet på bitcoin sköt i höjden vid börsdebuten och många kan nu vara lockade att investera i kryptovalutan. Men riskerna är många. Här uppmärksammar tre experter inom olika områden några av fallgroparna.

ANNONS
|

Joakim Bornold, sparekonom vid Nordnet:

Han säger att den som tänker spekulera i bitcoin först bör vända blicken inåt.

- Till att börja med ska man fundera på varför: Är det för att man tycker det är ett kul spel, ett race man vill hoppa på? Eller har man läst på och tycker det är kul att investera i en sådan här valuta?

Bland annat, menar han, bör man sätta sig in i tekniken och strukturerna kring handel, till exempel begripa skillnaden mellan plånböcker, bitcoin-börser och handel med certifikat.

ANNONS

- Det spelar kanske inte så stor roll om man ser det som att spela på lotto, och slänger in en tusenlapp. Men handlar det om större belopp gäller det att förstå hur du förvarar valutan, och vilken typ av fordringar du har mot andra.

Han tillägger också att marknaden uppvisar alla tecken på en bubbla vilket i sig är en anledning för varje spekulant att vara försiktig.

Lars Malmström, chef för konsumentenheten vid Finansinspektionen:

Han påpekar att bitcoin saknar utgivare som en vanlig valuta har, vilket prövar förtroendet.

- I valutan svenska kronor finns svenska staten som står bakom, som av de allra flesta bedöms som ganska stark. Med bitcoin finns ingen utgivare, ingen enskild part som kan inge ett förtroende.

Han pekar också på problematiska aspekter av själva förvaringen.

- På banker finns krav på säkerhet, styrning och it-drift. I och med att inget reglerar förvaringen av bitcoins finns uppenbara risker. En elektronisk plånbok är inte heller kontrollerad. Om du har köpt en massa bitcoins så är det inte säkert att du har dem kvar om den hackas.

ANNONS

Mats Henricson, ordförande för Svenska bitcoinföreningen:

Han anser att den teknik som möjliggör valutan är mycket stabil. Snarare bör man se till de marknadsmässiga och politiska aspekter som gör valutan instabil.

- Den stora risken är att det kommer ett försök att förbjuda bitcoin på internationell nivå: Att man säger att "valutan används bara av kriminella". Då kommer kursen att dyka.

Han beskriver den debatt som omger bitcoin som snårig, där rädsla och politiska intressen ofta präglar tongångarna.

- Alla har någon sorts agenda i den här branschen, det är lite tråkigt.

I likhet med JoakimBornold råder Mats Henricson den nyfikne spekulanten att gå försiktigt ut.

- Satsa aldrig mer pengar än att du inte blir allt för ledsen om allt försvinner. Det har aldrig funnits något som bitcoins förut. Det är som med internet 1993, ingen vet hur det ska gå.

ANNONS
TT
Fakta: Risker med handel av bitcoin

Finansinspektionen listar fem riskaspekter den som är intresserad av att spekulera i kryptovalutor bör vara medveten om.

1. Inga konsumenträttigheter: Bitcoin är en oreglerad valuta och står därför inte under myndigheters tillsyn. Det innebär att den som handlar inte omfattas av konsumentskydd.

2. Ingen marknadsvärdering: Det finns inget krav på att säljpriset motsvaras av ett verkligt marknadsvärde.

3. Ingen garanterad tillgång till andrahandsmarknad: Det kan bli svårt att sälja valutan vidare, eftersom det inte finns några krav på att den som lanserat den ska köpa tillbaka.

4. Inga informationskrav: Det finns inga krav på att den som lanserar valutan måste ge ut all information, och till alla köpare samtidigt. Det öppnar upp för manipulation.

5. Risk för investeringsbedrägeri: Den guldrush som nu råder kring bitcoin riskerar att dra till sig oseriösa aktörer och allehanda lycksökare. För konsumenten ökar det risken att bli blåst av parter som inte har för avsikt att fullfölja sina projekt utan endast är ute efter att göra snabba pengar.

Instabilitet: Ytterligare ett varnande finger höjs av den europeiska värdepappersmyndigheten, Esma. För konsumenter påpekar myndigheter att valutan är volatil och om värdet faller är det inte säkert att valutan återhämtar sig under en överskådlig tid.

Källa: Finansinspektionen, Esma

ANNONS