Saudiarabiens kung Salman håller sitt öppningsanförande vid G20-mötet. Arkivbild.
Saudiarabiens kung Salman håller sitt öppningsanförande vid G20-mötet. Arkivbild. Bild: Bandar Aljaloud/AP/TT

G20-länderna lovar att betala rättvis viruskamp

G20-länderna ska betala för en rättvis fördelning av vacciner, testmaterial och mediciner, så att fattiga länder inte hamnar på efterkälken. Det lovar ledarna för världens 20 rikaste länder i en deklaration på söndagen.

ANNONS

Efter helgens virtuella toppmöte lovar världsledarna att "inte avstå från några ansträngningar" för att säkerställa en rättvis tillgång till vacciner för alla världens människor.

"Vi har mobiliserat resurser för att tillgodose de omedelbara finansieringsbehoven inom global hälsa för att stödja forskning, utveckling, tillverkning och distribution av en säker och effektiv Covid-19-diagnostik, behandling och vaccin", säger världsledarna i ett gemensamt uttalande, utan att nämna detaljer hur kostnaderna ska täckas.

Fattiga länder, vars ekonomier härjats av krisen, ska dessutom stöttas med skuldlättnader.

Frysta avbetalningar

G20-ledarna har formellt antagit ett ramverk för skuldlättnader, en uppgörelse som ländernas finansministrar rodde i hamn i förra veckan. Planen innefattar bland annat tillfälligt frysta avbetalningar för 73 länder, samt en gemensam strategi för att hantera skuldproblemen, enligt kommunikén.

ANNONS

Överenskommelsen välkomnas av IMF-chefen Kristalina Georgieva. Men hon framhäver också att fler länder som inte omfattas av planen är i behov av hjälp.

"Framöver måste vi också hjälpa de länder som inte omfattas av ramverket att hantera skuldsårbarheter, så att deras ekonomier kan bli mer motståndskraftiga", säger hon i ett uttalande efter mötet.

Människorättskritik framfördes

Toppmötet, som ursprungligen var planerat att hållas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, hölls i stället på distans under två dagar. Det leddes likväl av den saudiske kungen Salman.

Flera människorättsgrupper och politiker ville att deltagarna avkräver värdlandets ansvar för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anhöriga till den fängslade kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul uppmanade G20 att kräva att hon släpps fri.

– Det är det internationella samfundets plikt att fråga om henne. Att tala om för Saudiarabien att man inte kommer att tro på några av deras reformer så länge de som arbetat för dem sitter bakom galler, sade al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul till CNN.

Loujain al-Hathloul har suttit fängslad sedan maj 2018 då hon greps tillsammans med flera andra aktivister, och fängslades efter svepande anklagelser om hot mot rikets säkerhet.

Bojkottade mötet

Både Amnesty International och Human Rights Watch har protesterat mot att Saudiarabien använder mötet för att dra uppmärksamhet från förtrycket i landet.

ANNONS

Inför mötet uppmanade politiker i Storbritannien, EU och USA sina regeringar att sätta press på Saudiarabien eller dra sig ur mötet.

Borgmästarna i London, Paris, New York och Los Angeles har alla bojkottat evenemanget.

Några deltagare från västländer antydde inför mötet att människorättsfrågor inte kommer att stå på agendan, utan att man föredrar att diskutera frågan med Saudiarabiens regering i bilaterala forum.

ANNONS